Варненецът Едуард Тавитян се хвърли в ледените води на Атлантическия океан, за да спаси човек паднал зад борда на ферибот, предава "България он ер".

Историята се разиграва през октомври миналата година около бреговете на канадския град Халифакс. А местна телевизия дори излъчва репортаж, посветен на героичната постъпка.

Екипът на ферибота е преминал през тренировъчна програма, но за първи път се случва да използва знанията си практически. Капитанът нарежда да бъде извършена сложна манерва, която да приближи огромната машина до човека, но без да го нарани.

Инженер Едуард Тавитян осъзнава, че са необходими по-спешни мерки, за да бъде спасен мъжът. 

"Видях как започва да потъва. Нямахме време и скочих. Скочих, за да помогна", споделя българинът.

 Усилията на екипажа се увенчават с успех и 30-годишният мъж е изваден от ледените води.

"Има адреналин, който се покачва в такъв момент. Всичко, за което мислим, е да извадим този човек от водата възможно най-скоро, защото хипотермията може много бързо да го застигне", казва капитанът на кораба.

Този ден остава паметен и за Джени Роландс, която все още се обучава и това е първият ѝ курс с ферибота. Вместо да я изплаши - напрегната ситуация я мотивира да работи още по-усилиено. 

"Никога не знаеш кога ще се случи нещо подобно и аз искам да бъда подготвена и да помогна на екипа", категорична е тя.

За своето дело екипажът е полулил благодарствени писма и сертификат от канадската провинция Нова Скотия. А директорът на пристанището е категоричен - не би могъл да бъде по-горд от начина, по който са действали.