Арестуваният във Великобритания на 7 февруари български гражданин Тихомир Иванчев официално беше обвинен в шпионаж в полза на Русия. Твърди се, че той е част от по-голяма мрежа от българи, базирани в Обединеното кралство, които са извършвали наблюдение на конкретни хора и места.

38-годишният Тихомир Иванов Иванчев е от западния лондонски квартал „Актън“, където живее и има бояджийски бизнес.

След ареста в началото на февруари той е пуснат под гаранция, но е задържан отново на 27 февруари, защото Кралската прокуратура е събрала достатъчно доказателства, че има общо с вече арестуваните други петима български граждани миналата година.

Орлин Русев, Бисер Джамбазов, Катрин Иванова, Иван Стоянов и Ваня Габерова очакват съдебен процес на 28 октомври по обвинения в шпионаж в полза на Русия, следене и наблюдение на хора и обекти, включително извършване на отвличания.

В сряда Тихомир Иванчев се яви лично в съда, където потвърди самоличността си. Следващото му дело е насрочено за 15 март, като той остава в ареста след отказ за пускане под гаранция.

Какво се знае за Иванчев – той е имал връзка с Ваня Габерова, която беше задържана и обвинена миналата година. В миналото е имал спортна кариера в България и е познат в средите на водните спортове като добър плувец.

Негови познати от българската диаспора във Великобритания споделиха за bTV, че се е занимавал с лепене на тапети, като негови клиенти са били „богати хора“.

За ръководител на шпионските операции се смята Орлин Русев, който е получавал задачите от Ян Марсалек – австрийски гражданин, издирван в Германия, след като беше заподозрян в извършване на голяма финансова измама. Смята се, че сега той е в Русия.

Българската дипломатическа мисия в Лондон следи внимателно развитието на случая, макар и никой от арестуваните да не е търсил съдействие от посолството.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук