Украинските българи са се обърнали към президента Петро Порошенко с молба да им предостави териториална автономия в Одеска и Херсонска област, съобщиха украински медии. "Голос.ua", цитира лидера на българската диаспора Юрий Паличев. Според него тази инициатива е легитимна след заявленията на Порошенко, че ще предостави автономия на кримските татари.
„Идеята за предоставяне на автономия на кримските татари съществено променя конституционното поле на Украйна, създава важен прецедент. Българите в Украйна, населяващи определени територии, също трябва да получат право на автономия” – се твърди в изявление на диаспората. Авторите на обръщението напомнят на президента, че „всички народи на нашата страна трябва да бъдат еднакво защитени и да се ползват с равни права”. 

На 28 юни Порошенко, който бе на официална визита у нас миналата седмица, заяви, че признаването на правото на кримските татари на самоопределяне е създаване на автономия в състава на държавата. През май украинският президент обеща, че в близко време ще инициира внасяне в конституцията на съответни изменения.

Както вече БЛИЦ съобщи по-рано, с аналогично изявление към Порошенко се обърна Асамблеята на румънците в Буковина. Координаторката на съвета на асамблеята Дорина Киртоака каза тогава, че правата на румънците и други малцинства в Украйна се нарушават постоянно, а автономията ще позволи да бъдат изградени защитни механизми.

В обръщението й към румънската диаспора тя също отбеляза, че обещанието на президента за предоставяне на териториална автономия на кримските татари е създало "правов и политически прецедент, в рамките на който всички компактно живеещи в Украйна общности могат да претендират за аналогичен статут". От Асамблеята на румънците в Буковина посочиха, че активистите на румънското движение са преследвани и не им се разрешава да провеждат мероприятия и форуми. Поради тази причина организацията е решила да се обърне към ЕС и ПАСЕ, за да привлече внимание към проблема за защитата на правата на националните малцинства в Украйна.

Превод и редакция: БЛИЦ