Мухъл, смрад, мръсотия: много от източноевропейците, които работят за най-голямото германско месопреработвателно предприятие "Тьонис", живеят в невъобразими условия. "Дойче Веле" разкри ужасните условия.


Този кадър е от едно от помещенията, обитавани от работници в "Тьонис"

Двете паянтови легла в стаята все още са с чаршафи и калъфки за спане.

„Съвсем доскоро тук бяха настанени 13 човека, назначени при подизпълнители", разказва ни Инге Бултшнидер, която от години се бори за по-добри условия на труд за работниците от България, Румъния, Полша и Северна Македония.

Ето кой е собственикът на кланицата, където се заразиха с К-19 българите

48-годишната жена сочи към ъглите на стаята - навсякъде тъмни петна от мухъл. Входната врата е широко отворена, но въпреки това миризмата в запуснатата къща е непоносима. Отзад се вижда контейнер за отпадъци - и хладилник, пълен с месо.

"Месо от „Тьонис", което мухлясва вътре", казва Бултшнидер и си запушва носа заради вонята, която се разнася.

Инге Бултшнидер
Инге Бултшнидер

Българка ѝ разказва за условията в "Тьонис"
Още преди години тя организирала протести пред къщи като тази, за да обърне внимание на мизерните условия, в които са настанени източноевропейските работници.

„В „Тьонис" обаче никой не прояви интерес, нито пък в градската управа", възмущава се жената.

Сега поне това се промени. Навсякъде в Реда-Виденбрюк, където се намира централата на "Тьонис", се виждат полицаи, войници и представители на здравните власти. Всички служители на месопреработвателното предприятие се тестват за коронавирус. Към момента заразените са вече над 1550, а в целия окръг отново бе въведена пълна блокада на обществения живот.

Инге Бултшнидер започнала да се интересува от условията в „Тьонис", след като преди няколко години лежала в една болнична стая заедно с българка, работеща в кланицата. Жената ѝ разказала за тежките условия на труд в предприятието, за наднормените часове, за мизерните условия, в които са настанени работниците от Източна Европа.

Скандалът с германската кланица, пламнала с К-19 заради българи и румънци, се разраства

Бултшнидер основала гражданска инициатива, организирала протести, но за източноевропейските работници в „Тьонис", повечето от които са назначени при подизпълнители, почти нищо не се променило. Оказало се много трудно да се потърси юридическа отговорност от концерна за отчасти нечовешките условия на труд и живот.

„Всички тук знаеха в какви условия живеят източноевропейските работници, а щом обикновените хора са го знаели, значи е било известно и на всички политици и служители на местно и провинциално равнище", казва една минувачка в Реда-Виденбрюк.

Българите от германската кланица, пламнала от К-19, най-прецакани

„Тук има много отзивчиви хора, които са готови да помагат. Те се ангажираха активно и по време на бежанската криза през 2015, но за съжаление напоследък ксенофобията расте", казва Гудрун Бауер, която е градски съветник от Социалдемократическата партия. Бауер разказва за сигнали, които граждани подавали нарочно - с цел да очернят източноевропейските работници, живеещи в съседство.

Сами и изолирани
Чуждестранните работници са настанени на различни места в Реда-Виденбрюк. В една триетажна сграда виждаме двама от тях да пушат на прозореца. Нямат право да излизат, тъй като цялата сграда е поставена под карантина. Разказват, че от миналия петък никой не им е носил храна.

"Ще се погрижа", обещава им Инге Бултшнидер. И добавя: „Ако не беше кризата заради коронавируса, едва ли някой щеше да се загрижи за съдбата на тези хора".

Междувременно стана ясно, че германските власти са поставили отново под карантина окръг Гютерсло в провинция Северен Рейн-Вестфалия заради разрастващото се огнище на COVID-19 в кланицата „Тьониес“, където работят основно чужденци, сред които българи и румънци. Новината съобщи премиерът на провинцията Армин Лашет.

Ограниченията в Гютерсло, с население към 360 000 души, ще важат до 30 юни. Карантината е въведена като превантивна мярка, допълни Лашет, като уточни, че тя ще бъде отменена, когато може да се гарантира безопасността на жителите, но може и да бъде удължена. 
 
В Гютерсло и околностите от дни не работят училища и детски градини. От вчера вече не може да се събират повече от двама души, освен ако не са част от едно и също домакинство.

Бързото увеличаване на случаите в „Тьониес“ превръща Гютерсло в първото място, където отново се въвеждат рестриктивни мерки заради COVID-19. Разхлабването започна в края на април с уговорката, че определен праг на заразявания (50 на 100 000) може да върне ограниченията на местно ниво. 

Заразените в кланицата (с над 6500 служители) са поне 1553-ма. Положителни проби дали и членове на семействата им заедно с още 24 души, които не са свързани с тях. Открито е и огнището в кланицата - секторът, където се реже месото.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!