След като премиерът на провинция Северен Рейн-Вестфалия Армин Лашет заяви, че огнището на коронавирус в кланицата "Тьонис" (Tönnies) се дължи на влизането на български и румънски работници, външният министър Хайко Маас изрази възмущение от това.

Списание "Шпигел" очерта ситуацията като избухване на скандал в политическото пространство на Германия, а в момента премиерът Лашет (ХДС) е в отбранителна позиция заради коментарите си за избухването на заразата, информира БНТ.

"Това ще се случи навсякъде", обяви той и даде за пример ферма за аспержи в Бавария, в която е имало 95 положителни проби на работниците, както и огнище на зараза, регистрирано в кланица в Косфелд.

Лашет е категоричен, че това няма нищо общо с облекчаването на мерките за мигрантите, а с битовите и работните условия в предприятията, където те се трудят.

Неговите изказвания обаче предизвикаха критики в публичното пространство, а негови политически опоненти изразиха възмущение от думите му.

Социалдемократите вече помолиха Лашет да се извини.

"Шпигел" цитира външния министър Хайко Маас (СДП) по време на посещението му в България вчера, че няма фактологическа основа за изявлението.

"Изключително опасно е да се активизират и засилват дискусиите, които се водят и в Германия по отношение на подобна вина, но също е и абсурдно", настоя Маас.

"Лашет налива масло в огъня, а никой, който се занимава с отговорна политика, не трябва да го прави", продължи той.

Лидерът на парламентарната група на СДП в Северен Рейн-Вестфалия Томас Кучати каза: "С тези мисли Лашет удари дъното!".

Здравният министър на провинцията Карл-Йозеф Лауман от ХДС обаче защити своя съпартиец Лашет: "С тези думи министър-председателят всъщност иска да каже, че си имаме работа със ситуация, която се разиграва в кланица. Тя не се разиграва в останалите части от нашето общество".

Вчера и българският външен министър Екатерина Захариева каза, че изказването на премиера на Северен Рейн-Вестфалия е непремерено и неприемливо.

"Нормален е страхът на хората, но не бива той да се подклажда от политиците. Вирусът не знае нито граници, нито националности. Така че е неприемливо изявлението, още повече, че българите там допринасят много сериозно за икономиката в региона. Такива изказвания са неприемливи и не бива да се допускат", настоя дипломат №1 на България.

Припомняме ви, че след като повече от 400 работници в месопреработвателното предприятие "Тьонис" дадоха положителни проби за коронавирус в началото на седмицата, производството временно беше спряно, бяха затворени намиращите се в района училища и детски градини, а около 7 000 души са поставени под карантина.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ