В екипа, работил за историческия полет, с който САЩ и частната компания SpaseX се върнаха след 10 годишна пауза в Космоса, има двама българи – Кико Дончев и Орлин Велев, съобщава bTV.


Кико Дончев е директор по наземните операции при подготовката за изстрелване на капсулата Crew Dragon, която в момента лети с двама астронавти, за да се скачи с Международната космическа станция (МКС).
 

Той работи от близо 10 години за компанията на Илън Мъск. Завършил е Университета в Мичиган. Орлин Велев е част от екипа, отговарящ за структурната стабилност на корабите на SpaceX. Той е част от компанията от 3 години. Учил е в университета Georgia Tech. със специалност „Машинно инженерство“. След завършването прави докторантура по компютърни науки в Georgia Tech.

 

Макар и с няколко дни закъснение, след като на 27 май изстрелването беше отменено заради лошото време, космическият кораб Crew Dragon на SpaceX на Илон Мъск потегли снощи към Международната космическа станция с астронавтите Дъглас Хърли и Робърт Бенкен.

Часът на изстрелването на „Дракон“, който беше монтиран върху ракета-носител Falcon беше точно определен, за да може американците успешно да се скачат с МКС, която преминава над Земята с 27 000 км/ч.

Първата пилотирана мисия на НАСА от 9 години насам успешно излетя от космическия център „Кенеди“ във Флорида.