По време на четенето на доклад в Съвета по правата на човека на ООН, който се проведе в Женева, е представен доклад от 18 страници, доказващ че Kolmar Group AG, в която работят 250 служители, е нелегална търговска мрежа.

Kolmar Group AG е международен търговец на горива и природен газ, който има представителства в много държави, включително и България. Според доклада международна престъпна мрежа с връзки в Швейцария е провеждала контрабанда на либийски петрол.

Международната търговска компания, позиционирана в Швейцария, е провеждала нелегалени бизнес трнзакции с либийски терористи, като е провеждала контрабанда на петролни изделия от източната част на Триполи през малтийска компания – се казва в доклада. Документът беше представен в кулоарите на Съвета по правата на човека пред базирани в ООН репортери в Женева.

Репорта алармира, че швейцарската петролна компаня Kolmar Group AG, която има официални офиси в цял свят (вклчително в България), е получила огромни количества либийски петрол и газ.

„Уликите показват, че компанията краде петрол от страна, която се намира във война“, заяви Монтсе Ферер, старши съветник в Trial International. С други думи, компанията е нарушила световното право, като се е възползвала от извънредното положение на страната.

След падането на режима на Мамуар Кадафи, националните ресурси на страната са попаднали в ръцете на терористични групировки, които се занимават с контрабанда на петрол, трафик на хора, оръжие и други престъпни дейности.

Ферер споделя, че разследването е започнало още през 2017 г. от италианската полиция под кодово название „мръсен петрол“. Те първи са алармирали за съществуващия контрабанден канал. "Банковите извлечения също показват, че плащания в размер на най-малко 11 милиона долара са прехвърлени от Колмар на компании, принадлежащи към мрежата за контрабанда."

Kolmar Group AG има представителство в България, което се занимава с продажба на природен газ. Тя внася кораби със втечнен природен газ, като цената е значително по-ниска от пазарната. Справка в търговският регистър показва, че дружеството се управлява от Мирослав Младенов, като неофициляно и от дясната му ръка Мартин Макариев.

Мартин Макариев е известен от много години в Българската бизнес среда. Той е зет на Петър Младенов, като е женен за неговата дъщеря Татяна.

По наша информация те изпълняват и управителна фукнция и в международната група. В последните няколко месеца компанията стана известна с това, че предлага значителна остсъпка на държавния доставчик, въпреки по-малките договорени обеми (спрямо Газпром), като намира начин да подбива Руския газ. Това създава съмнение за произхода на продукта, както и за легитимността на синьото гориво.