Съединените щати остро осъдиха предложението на руския парламент за признаване на две украински сепаратистки републики - Донецка и Луганска - за независими, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС.

"Подобна стъпка би представлявала грубо нарушение на международното право", заяви в изявление държавният секретар Антъни Блинкен.

Руският посланик в ЕС с официално изявление за началото на войната с Украйна в сряда

Във вторник руският парламент гласува да призове президента Владимир Путин да признае двата сепаратистки региона в Източна Украйна за "суверенни и независими държави" на фона на нарастващото напрежение със Запада заради струпването на войски от Москва.

"Одобрението на този призив от страна на Кремъл би означавало цялостно отхвърляне от страна на руското правителство на ангажиментите му по Минските споразумения", заяви Блинкен, визирайки знаковото споразумение от 2014 г., предназначено да уреди конфликта в Украйна.

Операция "Тревожен куфар" започна в Украйна! Ето какво се случва ВИДЕО

Той добави, че подобно решение би подкопало "заявения ангажимент на Москва да продължи да се ангажира с дипломация за постигане на мирно разрешаване на тази криза и би наложило бърз и твърд отговор от страна на Съединените щати в пълна координация с нашите съюзници и партньори".