Една от теориите за това какво се е случило с полет  MH370 на малайзийските аеролинии през март 2014 година, когато самолет изчезва с 239 души на борда, е, че пилотът го разбива нарочно. 

Захари Ахмад Шах по това време очевидно не е бил в добро психическо състояние. Тази версия се потвърждава и от показанията на негов приятел, който разказва, че по същото време минавал през криза в брака, изневерявал на жена си с няколко стюардеси и обмислял развод. 

Според разследване на частни детективи, наети от семействата на загиналите, може именно той да е подкарал самолета към океана и да го е разбил нарочно, убивайки всички на палубата, пише Daily Mail.

Шокираща версия за най-голямата авиомистерия в света - изчезването на полет MH370 Изчезването на полет МН370 остава най-голямата загадка в историята на авиацията. И до ден днешен не е ясно какво точно се е случило. Последното обаждане от кабината е получено 39 минути след излитането, три минути по-късно се поврежда комуникационната система и самолетът изчезва от радарите. По време на мащабното издирване, което трае чак до 2017 година, са открити няколко отломки от изчезналия Boeingu 777.

Различни частни детективи вадят постоянно нови теории за това какво е довело до изчезването на полет МН370. Най-новата информация развива теорията, че капитан Шах е разбил самолета нарочно. Според Independent Group (IG) Шах сам е деактивирал радарите, след което е изключил автопилота, издигнал е машината до 12 километра, после е преминал към стремглаво падане надолу, което е довело до остро снижаване на налягането и така на практика пътниците са се задушили преди самото падане. Според IG Шах е успял да изтласка от кабината другия пилот и така спокойно вече е могъл да се заеме с пъкления си план. IG описва Шах като проблемен и самотен мъж, който не е имал способността за самооценка. Разследващите развиват две версии. Според първата пилотът се е отклонил от трасето и след това се е разбил с такава сила, че парчетата от злощастния Боинг са се разлетели в голям периметър. Според другата им версия е летял толкова дълго, докато не свършило горивото и така самолетът просто се е срутил от голяма височина. 

От IG са се консултирали с авиационния експерт Уилям Лангевич, а също така са провели разговори с хора от близкото обкръжение на пилота. 
Последните данни за MH370 са прихванати от специален военен радар. Според тях Боингът завил рязко и се отправил на югозапад. Именно заради това Лангерич смята, че към този момент самолетът е бил управляван от човек, защото подобна маневра би била невъзможна за автопилот. 

Разследващите смятат, че преди отклоняването от курса Шах е успял да обезвреди другия пилот, според тях или го е убил или зашеметил. След това е предприел рязко издигане, последвано от снижаване. Майк Екснер, технически експерт от IG твърди, че пътниците не са имали никакъв шанс и постепенно са се задушили. "Пътниците и персонала на самолета са използвали кислородните маски, но те могат да издържат само 15 минути. Хората бързо загубили съзнание и умрели, задушавайки се", твърди Екснер. 

Превод БЛИЦ