Втората студена война се развива по-бързо от първата и САЩ не са готови за конфронтация, казва историкът Нийл Фъргюсън.

На фона на откритата атака на Иран срещу Израел и натиска на изолационистите в американската политика при приемането на пакета от военна помощ за Украйна, Израел и Тайван експертът на Bloomberg, историкът и писател Нийл Фъргюсън отбелязва, че сме свидетели на формирането и консолидирането на Оста Китай, Русия и Иран.

Според него събитията, на които сме свидетели сега, са подобни на онези, които хората са видели преди Втората световна война, когато нацистка Германия, фашистка Италия и империалистическа Япония се съюзяват, за да сформират своята Ос през 1936-37 г. и след това през 1939 г., когато Адолф Хитлер и Йосиф Сталин обединяват усилията си.

„Лидерите на Китай благословиха нахлуването в Украйна – какво друго означава взаимно обещание за партньорство „без ограничения“? Точно както подкрепата на президента Си Дзинпин е от решаващо значение за оцеляването на Путин, откакто неговите нахлуващи сили бяха отблъснати от покрайнините на Киев преди две години“, заключава Фъргюсън.

Той вярва, че това, което също допринася за Оста, е, че Техеран подкрепя войната на Русия срещу Украйна, като доставя хиляди дронове и ракети, подобни на тези, изстреляни срещу Израел през уикенда.

Той предполага, че Русия помага за укрепването на противовъздушната отбрана на Иран. От своя страна Китай не е само един от основните купувачи на ирански петрол - веднага след атаката срещу Израел китайският външен министър Уан позвъни в Техеран „да похвали, а не да осъди иранските си колеги“.

„Засега, за щастие, се намираме в състояние на Втората студена война, а не на Третата световна война. Втората студена война обаче се развива по-бързо от Първата. Ако руската инвазия в Украйна беше еквивалент на Корейската война от 1950-53 г., тогава вече сме преживели втората Карибска криза, заради Тайван, и сме навлезли в период на разведряване, който последния път отне две десетилетия“, пише историкът.

Превод и редакция: БЛИЦ