Войната в Украйна навлиза в третата си фаза и тя може да се окаже решаваща. Първата фаза беше неуспешният блицкриг на Русия, който имаше за цел да унищожи украинската държава. Втората фаза, която продължава с прекъсвания, беше стремежът на Москва да завземе целия район на Донбас по границата между Украйна и Русия.

Третата фаза ще включва дългоочакваната украинска контраофанзива в южната част на страната. Ако Украйна успее да си върне достатъчно територия, без да се опитва да прави прекалено много, това може да наклони войната окончателно в нейна полза. Ако не успее, на Киев му предстои студена зима, пише Хал Брандс в рубриката Bloomberg Opinion.

Студът, разбира се, е важна част от стратегията на руския президент Владимир Путин. Той вярва, че времето все още е в полза на Русия, поне в краткосрочен план. До края на тази година западните демокрации ще се окажат без оръжия и боеприпаси, от които Киев се нуждае. Ще им омръзне да вливат все повече пари в затъващата украинска икономика.

Междувременно глобалните сътресения, причинени от прекъсването на доставките на украинска пшеница, ще се засилят, дори ако новата колеблива сделка за възобновяване на износа от черноморското пристанище в Одеса се запази. Европа ще трепери с настъпването на зимата и с намаляването на доставките на газ - недостиг, който Путин сега гарантира, като намалява газовите потоци, така че европейските страни да нямат достатъчно резерви с наближаването на студеното време. Залогът му е, че икономическият дискомфорт ще накара Западът да отстъпи, преди Русия да изпадне в икономическа катастрофа.

При тези обстоятелства, изчислява Путин, помощта, която Украйна получава от демократичния свят, ще намалее; натискът върху Киев да се съгласи на прекратяване на огъня ще се засили. Тогава Москва ще може да обяви победа с мотива, че държи значително повече украинска територия, отколкото преди нахлуването на 24 февруари.

Руснаците биха могли също така да използват тази окупирана територия, за да се прегрупират за бъдещо нападение, независимо дали през следващата година или след няколко години, за да принудят правителството да напусне Киев или да осакатят това, което е останало от украинската икономика, като превземат Одеса. Това може да е пирова победа за Путин, като се имат предвид загубите, които Русия е понесла, но би било катастрофа за една разединена, изоставена Украйна.

Ето защо е важно Украйна да се насочи на юг. За никого не е тайна, че Украйна се готви да атакува там. Правителството на президента Володимир Зеленски предупреди цивилното население да напусне района и започна да използва далекобойна артилерия, за да изолира силите на Москва. Украйна вече превзема по-малки градове по маршрута към южния пристанищен град Херсон, първото голямо населено място, което Русия окупира, като същевременно струпва части за по-голямо нападение.

Въпреки че конфликтът в Украйна се превърна във война на изтощение, тази офанзива е много спешна. Украйна трябва да си върне териториите в южната част на страната, за да предотврати анексирането на тези области от Русия - в явно нарушение на международното право, което би направило евентуалното им възстановяване много по-малко вероятно. Една успешна украинска офанзива би могла да премахне опасността от подновяване на руския натиск към Одеса. Тя би могла също така да постави транспортните връзки на Русия с Крим, както и някои ключови военни съоръжения там, в обсега на украинската артилерия.

И все пак истинският императив е психологически. Както твърдят военните анализатори Майкъл Кофман и Лорънс Фрийдман, и двете страни се борят да формират възприятията - както на себе си, така и на външния свят, за това накъде върви тази война. Украйна трябва да покаже на западните си поддръжници, че в крайна сметка може да победи, така че те да останат с Киев и да му дадат средства за повече настъпления в бъдеще, дори когато икономическите и военните разходи нарастват.

Ако Украйна успее да направи това, времето вероятно все пак ще бъде на нейна страна. Неотдавнашно изследване на учени от Училището по мениджмънт в Йейл показва, че правителствените санкции и остракизмът в частния сектор водят икономиката на Путин към пропастта. В една война, която ще продължи до 2023 г., Путин ще трябва да се съобразява и с изчерпването на слабо мотивираната си армия, освен ако не предприеме широкомащабна военна наборна служба на руски граждани, която би била съпроводена с политически риск.

Но прозорецът, през който Украйна може да изложи своите аргументи, няма да остане отворен завинаги. С наближаването на междинните избори в САЩ и с разразяването на други глобални кризи борбата на Киев може да се превърне във вчерашна новина.

Правителството на Зеленски има прилични шансове да се справи с това. Руските сили, окупирали Херсон, са заседнали на северния бряг на река Днепър, който ги отделя от по-голямата част от сънародниците им в южната част на Украйна. Украинската армия би трябвало да успее да изолира тези войски, като разруши (с артилерия, предоставена от САЩ) мостовете над реката. След това за недостатъчно снабдените руски части ще бъде много трудно да задържат враждебния град при комбинация от бунтовническо напрежение и добре планирана атака.

Но за да успее, Украйна ще трябва да смекчи амбициите си. Дори при ограничена офанзива украинските сили вероятно ще трябва да се справят с операциите с комбинирани оръжия - синхронизиране на пехота, механизирани войски, артилерия, авиация и т.н. - в по-голяма степен, отколкото досега. Твърде силното настъпление може да има обратен ефект.  

Украинските сили могат например да се опитат да прескочат Днепър и да напреднат към Крим, след като превземат Херсон - все пак това е украинска територия. Но пресичането на реки при наличието на силен противник може да бъде смъртоносно, както показаха трудностите на Русия в източната част на страната, а уморените и претоварени украински сили може да не се справят добре с подсилените вражески части от другата страна.

В противен случай Киев може да атакува още по на изток, с настъпление на юг, целящо да прекъсне руския "сухопътен мост" към Крим и да хване в капан по-голяма част от силите на Москва. Но това може просто да постави украинските сили в опасност от обкръжаване, особено след като Русия прехвърли части от Донбас на юг.

Една неуспешна офанзива, която да завърши с отстъпление, би била катастрофа за Украйна, оставяйки я по-слаба във военно отношение и по-изолирана в дипломатически план през пролетта. А ако Украйна хвърли твърде много от издръжливите си, но разбити сили в настъпление на юг, тя може да се окаже уязвима за подновена руска атака на изток.

Украйна води смела и умна война, която ѝ позволи да задържи на разстояние по-силния си враг. Следващият решаващ тест е дали Киев може да спечели предимство, без да загуби равновесие.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук