Филмът „Формата на водата” е големият победител на 90-ата церемония на най-престижните кино награди, печелейки категорията за най-добър филм. Филмът спечели още една от най-важните награди – за режисура, на мекасиканеца Гиермо дел Торо.
Наградата в категорията „Най-добър филм“ и тази година беше връчена от ветераните Уорън Бийти и Фей Дънауей. Миналата година двойката сътвори най-големия гаф, обявявайки за победител грешния филм. Затова Дел Торо не без доза скептицизъм погледна картата със заглавието на победителя много внимателно и чак след това погледна към камерата. Усмихвайки се, той потвърди, че именно неговият филм е спечелил.
 

„Посвещавам наградата си на всички онези млади творци, които ни показват как се правят филми...“, заяви режисьорът на романтичната фантастика Гиермо дел Торо и призова всички да използват въображението си като врата. Това бе 4-тият "Оскар", с който оригиналната любовна история се окичи от общо 13-те номинации.
 
Соченият за фаворит „Три билборда извън града” пък победи в други две от най-важните категории – за най-добра актриса в главната роля на Франсис МакДорманд, както и за мъжка поддържаща роля, която отиде при Сам Рокуел, изиграл ексцентричен полицай в същия филм.
 
Наградата за най-добър актьор пък взе Гари Олдман и превъплъщението му в Чърчил в лентата „Най-мрачният час”. Най-добра второстепенна актриса пък стана Алисън Джани във филма "Аз, Тоня".
 
Легендарният актьор Гари Олдман получи първия си "Оскар" в кариерата благодарение на великолепното си превъплъщение в британския министър-председател Уинстън Чърчил във филма "Най-мрачният час". Той взе приза за най-добър актьор. Това е поредното отличие, което холивудската легенда грабва след SAG, "Златен глобус", БАФТА, AACTA и много други.


В една от най-оспорваните категории на тазгодишните награди "Оскар", за "Най-добра актриса в главна роля" победител стана Франсис МакДорманд. Тя успя да надвие дори Мерил Стрийп и Марго Роби, но все пак триумфът й беше очакван предвид изключителната й игра в трилъра на Макдона "Три билборда извън града". Тя изнесе и една от най-вдъхновяващите речи на вечерта.
 
Сам Рокуел спечели заслужено приза за "Най-добър актьор в поддържаща роля" за играта му в "Три билборда извън града". Той бе връчен от миналогодишната победителка в категорията "Най-добра актриса в поддържаща роля" - Вайола Дейвис. Там той изпълни ролята на полицая Джейсън Диксън, който в началото е грубиян, прибягващ до заплахи, но след това осъзнава, че трябва да се промени и да стане по-човечен и състрадателен, да започне да обича хората, да забрави за ненавистта, да се научи да прощава.
 

Алисън Джани спечели дългоочаквания си "Оскар" за "Най-добра актриса в поддържаща роля" за въплъщението си в жестоката майка на скандалната фигуристка Тоня Хардинг. Там тя изпълни ролята на ЛаВона Фей Голдън, известна в медиите и като Сенди Голдън, властната, болезнено амбициозна и тормозеща дъщеря си майка на скандалната фигуристка Тоня Хардинг. Истинската Голдън твърди, че няма нищо общо с персонажа, интерпретиран от Алисън Джани във филма, но истинската Тоня, казва, че превъплъщението на Алисън Джани е феноменално.
 
Лентата "Икар" за допинга сред руските спортисти беше удостоена с наградата "Оскар"в категорията "Най-добър пълнометражен документален филм". Режисьор на филма е британецът Брайън Фогел, а главно действащото лице - бившият ръководител на московската антидопингова лаборатория Григорий Родченков, който я ръководи до ноември 2015 година, преди да стане сътрудник на комисията към Международната антидопингова агенция. Останалите претенденти в категорията бяха "Абакус" на Стив Джеймс за имигрантите от Китай, "Лица, места" на Агнес Варда за френските покрайнини, "Последните хора в Алепо" на Феруз Фаяд за "белите каски" в Сирия, както и "Стронг айлънд" на режисьора Янса Форда за убийството на тъмнокож мъж и последвалия съдебен процес. 
 
Продукцията "Фантастична жена" от Чили на Себастиан Лелио спечели "Оскар" за най-добър чуждоезичен филм. Лентата разказва за младата сервитьорка Марина, стремяща се да стане певица, която е транссексуална и която трябва да доказва на семейството на починалия си приятел Октавио, че е добра жена, а не използвачка и покварена. Продукцията спечели миналата година на "Берлинале" награда за най-добър сценарий. Това е първа победа на филм от Чили на наградите на Академията.
 
Сценаристът Джеймс Айвъри грабна "Оскар" за "Най-добър адаптиран сценарий" за романтичната драма "Призови ме с твоето име", разкриваща историята за първата любов на едно младо момче към по-зрял мъж.
 
Междувременно видяхме и първата голяма изненада на вечерта при присъждането на отличията. Хорърът "Бягай" успя да спечели наградата за "Най-добър оригинален сценарий" под носа на най-големите фаворити в категорията - "Три билборда извън града" и "Формата на водата".
 
Филмът "Тайната на Коко" спечели наградата "Оскар" за най-добър пълнометражен анимационен филм. Филмът разказва историята на Мигел, който мечтае да стане музикант и се озовава по случайност в Страната на мъртвите, където открива тайни за своите прабаба и прадядо. Продукцията е смесица от приключенски филм, съчетаващ елементите на мексиканските филми и на обичаите и вярванията, свързани с Деня на мъртвите.