В цяла Русия се провежда традиционно масово кръщене. Потребителите на социални мрежи активно споделят снимки с шрифтове. В якутския град Верхоянск, една от най-студените точки в Северното полукълбо, днес за първи път се състоя обредно къпане за Кръщение Господне.
Това съобщи Якутската епархия на Руската православна църква. 

В замръзналата р. Яна беше изрязана дупка и местен свещеник извърши първия в историята на града празничен водосвет. Температурата от минус 63 градуса не смути многобройните смелчаги, които влязоха във водата.
 

Американското посолство в Москва съобщи, че посланикът Джон Хънтсман смята да участва в къпането за Кръщение Господне, за да научи повече за духовните традиции в Русия.

 
През уикенда, с любезното съдействие на Руската православна църква, посланик Хънтсман заедно с членове на семейството си, заместник-посланик Антъни Годфри и други служители на мисията ще посетят Воскресенския Ново-Ерусалимски манастир, каза говорителка на дипломатическото представителство.

 

Много руснаци, в това число президентът Владимир Путин, се изкъпаха тази нощ в замръзнали реки и езера по случай празника.

Ледената вода и измръзване не изплашиха красивия пол.

Над 2 млн. души взеха участие в ритуалните потапяния в ледените води.

Превод и редакция: БЛИЦ