Бразилският президент Жаир Болсонарu присъства на празненство za Деня на независимостта на САЩ в столицата на Бразилия в събота, на което участниците отказаха да носят маски за лице, един ден след като наложи вето на задължителната употреба на маски в частни условия, предаде АП.

Болсонару сподели и снимки в социалните медии на себе си, четирима министри от кабинета, други висши помощници и американския посланик Тод Чапман, никой от които не носеше маски.

Здравните експерти препоръчват социално дистанциране и носене на маски, за да се намали разпространението на новия коронавирус.

Болсонару  в петък наложи вето на част от новите правила срещу носенето на маски в църкви, училища, магазини, фабрики и частни събирания, но одобри задължителното им използване на улицата и обществения транспорт.

Това се случва, докато страната отбелязва 1, 5 млн. заразени и 63 000 починали от коронавирус. Тя се нарежда на второ място след САЩ.

Държавният глава е известен като скептик по отношение на пандемията, което го вкара в конфликти с останалите власти.

Бразилски съдия през юни му нареди да носи маска на публични места.

Той многократно предизвика и обществено недоволство след нарушаване на мерките за спиране разпространението на коронавируса.