Бившият британски външен министър Борис Джонсън отново отправи остри критики към плана на премиера Тереза Мей за Брекзит и заяви, че Брюксел ще излезе победител в преговорите с Лондон.

Джонсън обвинява кабинета, че дори не се е опитало да намери решение на въпроса с ирландската граница. 

Позицията му е сходна с тази на бившия министър за Брекзит Дейвид Дейвис, който заяви, че "планът на Мей" е по-лош от оставане в Европейския съюз. 

Тереза Мей обеща да отстоява своя план и твърди, че предпочита липса на споразумение пред отстъпки към Брюксел. 

Главният преговарящ на ЕС Мишел Барние прикани Лондон спешно да представи подробности по предложението за границата с Ирландия.

Наближаващото излизане на Великобритания от Европейския съюз може да засили подкрепата за независима Шотландия и за обединена Ирландия, сочи анкета, поръчана от проевропейската кампания "Най-доброто за Великобритания". Според нея 47% от шотландците биха подкрепили независимост, ако бъде свикан референдум след Брекзит, а 43% биха гласували за оставане в Обединеното кралство. Анкетата сочи също, че подкрепата за обединена Ирландия ще се увеличи, когато Великобритания напусне ЕС, особено ако бъде наложена "твърда" граница между Северна Ирландия и Република Ирландия.

в отговор британският премиер Тереза Мей обяви, че "предложенията, договорени в рамките на британското правителство, са единственият надежден и по който може да се разисква план, който е предложен и който ще изпълни волята на британския народ" в преговорите за Брекзит.

"Това, което премиерът каза съвсем ясно, е, че сега направихме нашия ход, а сега е време Европейският съюз да направи своя ход. Министър-председателят посочи редица неща, които просто не могат да бъдат обект на преговори; това е връщането на контрола върху нашите закони, нашите граници и нашите пари, както и прекратяване на свободното придвижване", изтъкна говорителят на Тереза Мей.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!