Британският премиер Борис Джонсън подписа сделката за излизане на страната от ЕС, приветствайки „фантастичния момент“, който официално дава началото на Брекзит.
 
Джонсън положи подписа си със скъпа писалка върху Споразумението за оттегляне на „Даунинг стрий“ този следобед и така сложи край на месеци политическо разделение, съобщава „Дейли Мейл“.
 


Премиерът обяви, че се надява това да „сложи край на прекалено многото години спорове и разделение“. Страната трябва официално да напусне съюза на 31 януари.
 


„Сега можем да продължим напред като единна страна – с правителство, фокусирано върху по-добри обществени услуги, по-големи възможности и освобождаване на потенциала на всяко кътче от нашето прекрасно Обединено кралство докато изграждаме нови връзки с ЕС като приятели и равнопоставени суверени“, заяви Джонсън.
 


Както БЛИЦ съобщи, по-рано на церемония в Брюксел президентът на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен подписа споразумението с Великобритания.
 
Документът беше донесен в сградата на британското правителство на „Даунинг стрийт“ 10 със специален ескорт от официални представители на двете страни.

Превод и редакция: БЛИЦ