Руският външен министър Алексей Лавров в речта си на  форума "Примаковски четения“ дефинира основните акценти в руската външнополитическа доктрина,  и направи анализ на редица събития по света. Той синтезира в изказването си голяма част от идеите на външната политика на Руската федерация, за да може  историята да прочете внимателно причината довела до конфликта на украинска територия. Това каза в обзора на деня на Радио "Фокус"  "Това е България“  Боян Чуков, геополитически анализатор. 

"Основен момент, както казах е върху това, че има достатъчно обещания от страна на Запада, някои устни, други писмени, че сигурността на коя да е държава в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа не може да бъде за сметка на друга страна-членка. Той подчертава факта, че НАТО и САЩ градят своята сигурност за сметка на Руската федерация“.


"Интересен паралел в речта си  Лавров направи между събитията, които се случват в Украйна и това, което се случва като конфлит в Косово, напрежението, което наблюдаваме от месеци между Белград и Прищина", поясни Чуков. 

"От друга страна, един от най-сериозните моменти в тази реч е, че от руска страна  ЕС вече не се разглежда като субект, а като обект на американската външна политика и в този план Лавров подчертава, че далеч по-самостоятелни държави са Индия, от Персийския залив, редица обединения в Африка и Латинска Америка. И той вижда далеч по-големи основания Русия да има отношения с тези държави, отколкото с ЕС.“

"Лавров подсказа и влезе в дълбочина на тази оценка на обстановката в Европа, в която се казва, че ЕС е загубил своята субектност и се разглежда като инструмент на външната политика на САЩ", допълни геополитическия анализатор. 

"Немалко европейски лидери дават доказателства точно за това, те не работят за интересите на ЕС. Имам предвид за сигурността на енергийната политика“, разясни още Боян Чуков.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук