БЛИЦ вече съобщи, че във вторник коалицията на САЩ нанесла серия удари по позиции на „Ал Кайда” („Джабхат Фатх аш-Шам”) в сирийския град Сармада близо до турската граница в провинция Идлиб.
След два мълчание, 5 януари, прессекретарят на Пентагона Питър Кук на брифинг най-сетне призна за бомбардировката и обяви за унищожени 15 терористи, изведени от строя 6 машини и разрушени 9 постройки.
 

Днес, 7 януари, обаче стана известно, че Пентагонът пропуснал да съобщи „съпътстващите загуби”. По съобщения на арабски агенции, включително ливанската AMN, в резултат на авиоудара загинали 25 мирни жители, не по-малко от 17 са ранените. Убити са и няколко души в затвор на терористите. По традиция ударът веднага беше приписан на авиацията на Русия и Сирия, при това още преди признателното изявление на Пентагона от 5 януари.
 
Следва да се отбележи, че използването на стратегически бомбардировачи от типа на В-52 за поразяване на точкови цели в населени места не се отнасят към „прецизните удари” – тяхната тактика от времето на войната във Виетнам е да пускат „бомбен килим” от десетки мощни бомби, след които остава „изгорена земя”.
 
Превод и редакция: БЛИЦ