В Германия протестираха срещу сливането на фармацевтичната компания „Байер” (Bayer AG) с американския агрохимически гигант „Монсанто” (Monsanto), докато в Бон се провеждаше годишното общо събрание на германския концерн. На протеста присъства и президентът на Международната федерация на движенията за биологично земеделие Андре Леу, който описа сливането като „брак, направен в ада”, съобщава РТ, цитирана от Вести бг.

„Монсанто е една от най-токсичните компании в глобален мащаб и комбинацията от „Байер” и „Монсанто” ще увеличи още повече броя на пестицидите и ГМО в света”, смята Леу.

През април миналата година съдиите от т. нар. Трибунал за „Монсанто” издадоха своето правно становище относно дейността на компанията, като изтъкнаха, че тя нарушава основни човешки права.

„Байер” и „Монсанто” се съгласиха на споразумение за сливане на стойност 66 милиарда долара, което ще създаде една от най-големите световни компании за агрохимикали.

„Монсанто” е водещият в света производител на генномодифицирани семена на растения и пестициди за тях.

През 60-те години на XX век „Монсанто” е основен доставчик на т. нар. „Агент Ориндж“ – диоксин, използван за обезлистяване на растителност по време на Виетнамската война, с който са отровени над 3 млн. души, от които 1 млн. остават инвалиди.

През 1982 г. група изследователи от „Монсанто” за пръв път осъществяват генетична трансформация на растения. Оттогава компанията постепенно заема водеща позиция в глобалното производство на семена със серия от сливания и придобивания.