Бразилският президент Жаир Болсонаро издаде указ в четвъртък, с който се нарежда отделянето на 1,9 милиарда реали (356 милиона долара) за закупуване и евентуално производство на потенциалната ваксина К-19, разработена от AstraZeneca PLC и Оксфордския университет, предават световните осведомителни агенции.

Изпълняващият длъжността министър на здравеопазването в Бразилия Едуарду Пазуелу заяви, че ваксината може да бъде на разположение за бразилците до декември или януари.

Той нарече ваксината най-обещаващата в света за борба с вируса.

Бразилия първоначално ще получи 100 милиона дози, което ще позволи ваксинирането на половината от населението на страната, а след това ще произведе ваксината на местно ниво.

Болсонаро, който многократно е омаловажавал тежестта на пандемията, отново каза, че съпътстващата вреда от широко разпространената безработица, причинена от блокирането, налагана от държавните управители и кметовете, е по-лоша от самия вирус.

Припомняме, че самият президент бе диагностициран с вируса.

Здравното министерство съобщи в четвъртък за около 53 140 нови случая и 1 237 смъртни случая през последните 24 часа.

Бразилия е регистрирала близо 3 милиона потвърдени случая от началото на пандемията, докато официалният брой на смъртните случаи е нараснал до над 98 000, сочат данни на министерството.