Производството на руската ваксина Sputnik V срещу коронавируса в Бразилия ще започне през януари 2021 г., съобщи в сряда фармацевтичната компания Uniao Quimica, партньор на Руския фонд за директни инвестиции (RDIF).


Uniao Quimica подаде молба до националния санитарен наблюдател в страната Anvisa за разрешение за провеждане на Фаза 3 клинични изпитвания на руската ваксина във вторник.

Очаква се разрешението да бъде предоставено в рамките на 72 часа след кандидатстването.

Досега регулаторът е издал разрешения за провеждане на клинични изпитвания в страната на четири коронавирусни ваксини, които се разработват от китайските Sinovac Biotech, британско-шведската AstraZeneca, американската Pfizer и Janssen-Cilag, фармацевтичното подразделение на Johnson & Johnson.

Освен това Бразилия участва в разработването на коронавирусни ваксини чрез международния механизъм COVAX.

Бразилия регистрира 1111 смъртни случая във вторник, което е черен рекорд от септември.

Президентът Жаир Болсонару, яростен критик на пандемията, мерките и ваксините, въпреки че сам преболедува, че остро критикуван, че няма ясен план за провеждането на масова ваксинация.

Той обяви, че най-добрата ваксина е имунитет от самия вирус, но обеща в страната имунизацията да е безплатна, като призова да не е задължителна.

Изследователската асоциация "Освалдо Крус" към бразилското министерство на здравеопазването (Fiocruz) ще подготви 1 милион дози ваксина срещу коронавирус до средата на февруари.

До края на февруари Fiocruz ще може да увеличи производството на ваксината, разработена от Оксфордския университет и фармацевтичната компания AstraZeneca до 700 хиляди дози на ден.

По-рано шефът на Министерството на здравеопазването Едуардо Пазуел заяви, че до края на март Бразилия ще получи 100 милиона дози от ваксината, а през второто тримесечие Фиокрус ще може да произведе още 160 милиона дози.