Украинският президент Володимир Зеленски омаловажи това, че не се е срещнал с бразилския президент Луиз Инасио Лула да Силва в кулоарите на форума на върха на Г-7 в Япония, и заяви, че вероятно причината да не се състои такъв разговор е в графика, предаде Ройтерс.

Помолен да коментира на пресконференция дали е разочарован, че не е имало такава среща, той заяви, че според него разочарованието е по-скоро за бразилския лидер.

"Мисля, че това го разочарова", коментира украинският президент, предизвиквайки бурен смях сред репортерите.

Зеленски се срещна с редица световни лидери в кулоарите на срещата на върха в Хирошима като част от обиколка, за която се смята, че цели да спечели държавите от така наречения Глобален юг за украинската кауза в конфликта с Русия.

Бразилският президент: Русия е гарант за дългосрочен мир в света, а САЩ...

Припомняме, че бразилският лидер разгневи Украйна, заявявайки, че Киев споделя вината за войната, затова и не се е присъединил към западните държави в налагането на санкции срещу Москва или снабдяването на Киев с боеприпаси.

"Съединените щати трябва да спрат да насърчават войната и да започнат да говорят за мир", заяви Лула през месец април. Коментарите бяха направени малко след като той се завърна от Китай, където обсъди въпроса с китайския президент Си Цзинпин.

Тогава той призова за създаване на група от държави, която да ангажира Русия и Украйна в мирни преговори.

"Но ние също така трябва да разговаряме със Съединените щати и Европейския съюз. Трябва да убедим хората, че мирът е пътят", каза той тогава, което предизвика ответна реакция от САЩ.

Джон Кърби, говорител на Белия дом по въпросите на националната сигурност, отвърна, че коментарите на бразилския президент са "просто погрешни" като "предполагат, че Съединените щати и Европа по някакъв начин не се интересуват от мира, или че ние споделяме отговорността за войната."

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук