Какво биха направили британците, за да останат в Европейския съюз? Очевидно всичко, дори и да жертват гражданството си.

Откакто Великобритания гласува да напусне ЕС, броят на англичаните, които се местят да живеят в Холандия нараства бързо. Повечето от тях кандидатстват за холандско гражданство. Процедура, която изисква хората да се откажат от предишното си гражданство, пише dnes.bg.

Преди Brexit почти никой не прави смяната.

"Аз имам холандски паспорт, единствено холандски паспорт, казва Ана пред BBC.  -  Когато оставих британското си гражданство, трябваше да премахна британският си паспорт. Нещо, което повече няма да се върне.

Борис Джонсън непреклонен на срещата с шефа на ЕК

Почувствах се по-странно отколкото очаквах, когато натиснах бутона, който гласеше "Да, искам да премахна британското си гражданство. Не мислех, че ще ме засегне толкова, защото ми беше писнало от цялото това нещо с Brexit.”

Ана решава да стане холандска гражданка, като емоционален отговор на референдума.

"Чувствам се 100% европейка. Казах си: "Ако това иска Великобритания, то аз вече не съм британка. Но сега чувствам само облекчение, че приключих с цялата тази неразбория. Вече сме спокойни, че каквото и да се случи с Brexit няма да ни засегне“, споделя Ана. Тя не мисли, че това е нелоялност към страната й, тъй като факта, че имаш паспорт, не те прави повече или по-малко британец.

Борис Джонсън се сравни с Хълк и посочи кога ще се случи Брекзит

"Винаги ще пия чая си с мляко. И да, все още трябва да се интегрирам, но Холандия е много гостоприемна държава. Беше позитивно решение“, категорична е Ана.

"Имахме прекрасни времена заедно... мисля, че ще се разплача. - казва Джак, друг британец, който е готов да се откаже от гражданството си. - Знаем за Brexit от дълго време, но изглежда правилата на играта постоянно се променят. За мен да сменя паспорта си беше последното спасение. От една страна, той е просто документ, който ти позволява да живееш, работиш и пътуваш на определени места.

Но от друга – имаш голяма емоционална връзка с него. Да оставя зад гърба си паспорта, както и британското си гражданство, е огромна жертва за мен. Аз съм горд британец. Но домът ми и приятелите ми сега са тук.

Дейвид Камерън се извини за хаоса около Брекзит, но...

Имам страхотна работа и не искам да се намирам в позиция, в която моят работодател да ми каже: "Ок, благодаря ти за службата, сега се разкарай от страната.“

Джак все още не е предал британския си паспорт. Но ако нещата станат прекалено сложи за него, той няма да се поколебае да изпрати документа обратно във Великобритания.
Денят, в който получава холандския си паспорт и става холандска гражданка, Саманта е ужасно щастлива.

"Да, беше тъжно, че трябваше да се сбогувам с британската си националност. Би ми се искало да имам и двете, защото в сърцето си все още съм британка. Виждам холандския си паспорт като шанс да съм тук с децата си.

The Telegraph с още кошмарни новини за Борис Джонсън и Брекзит

Не исках да рискувам да трябва да се върна обратно във Великобритания и да ги оставя в Холандия. Когато остана сама, ставам емоционална, започвам да плача. Нали знаете, Дарби не може да излезе от сърцето на момичето, но момичето може да си тръгне от Дарби“, казва Саманта.