Когато Шотландия гласува през 2014 г. против независимост, изглеждаше, че с това въпросът е уреден: натрапчиво суровият район, където британското кралско семейство прекарва своите ваканции в обширното си имение Балморал, е готов да остане с Англия, Уелс и Северна Ирландия в Обединеното кралство, управлявано от Лондон.

По-малко от две години по-късно обаче дойде референдумът за Brexit и макар че Обединеното кралство гласува за излизане от Европейския съюз, шотландците се откроиха като най-големите несъгласни.

Шотландия не само гласува с огромно мнозинство за оставане в ЕС, но и беше единствената от четирите части на Обединеното кралство, в която нито един избирателен район не гласува с "Да" за напускане, пише Асошиейтед прес.

Просто казано: Шотландия е теглена до голяма степен против волята й към икономическо страдание, каквото много от нейните жители се страхуват, че ще настъпи на 31 октомври, когато се предвижда да влезе в сила белязаният от безпорядък развод, много вероятно без споразумение, което да смекчи очакваните удари за предприятията и домакинствата.

Недоволството от Brexit и машинациите в Уестминстър, които тласкат Великобритания все по-близо до напускане без сделка, се усещат толкова остро в долините и закалените от времето градове на Шотландия, че независимостта отново се връща като тема.

След Brexit Шотландия отново може да се превърне в главоболие за този, който е на власт в Лондон, независимо кой е той.

Вместо да бъдат приковани към една отслабена и изолирана Великобритания, каквато те подозират, че може да стане тя, защитниците на шотландската независимост шумно настояват за нов референдум, който да позволи на района да придобие самостоятелност и вероятно дори отново да се присъедини към ЕС.

Дори някои от тези, които гласуваха против независимост, убедени, че Шотландия ще бъде по-добре като част от Обединеното кралство, променят мнението си.

Директорът на изследователския център "Риформ Скотланд" Крис Дирън е гласувал с твърдо "Не" през 2014 г., определяйки идеята за разпадане на съюза с Британия като "напълно странна" и "почти немислима" в своите политически коментари по онова време.

С наближаването на Brexit тонът на Дирън се променя.

"Още не съм на етапа, при който да кажа, че бих гласувал с "Да", но това определено не е немислимо", казва той. "А по мои наблюдения има доста хора, които познавам, също гласували с "Не" през 2014 г., които макар сега да не са решени да гласуват с "Да", са отворени за обсъждане."

Той добавя: "Ако Шотландия е независима през 2025, 2030 г., мисля, че Brexit  съвсем очевидно ще е главната причина за това . . . Той настройва Шотландия против Англия."

Но шотландците, които искат втори опит за независимост, няма автоматично да получат такъв. Британското правителство многократно е отхвърляло тази възможност, заявявайки, че шотландците са казали своята дума и че второ гласуване може да увеличи разцеплението в страната, която и без това е разкъсвана от поколенчески, регионални, политически и икономически разделения заради Brexit.

Твърдата преговорна тактика на британския министър-председател Борис Джонсън, откакто зае поста през юли, заменяйки Тереза Мей, след като тя не успя да получи подкрепата на парламента за своята сделка за Brexit с ЕС, според някои шотландци навежда на мисълта, че е изключително малко вероятно той да се съгласи.

Джонсън предприе стъпки за прекратяване на работата на парламента за част от оставащите седмици преди излизането на 31 октомври, намалявайки възможностите и времето на депутатите, които искат да спрат хаотично напускане без сделка. Критиците на Джонсън го оприличават на диктатор, а маневрите му - на преврат.

"Вие демократ ли сте или не? Уважавате ли волята на шотландския народ или не", каза депутатът Иън Блекфорд от проевропейската Шотландска национална партия, обръщайки се към Джонсън, след като британският парламент отново се събра във вторник в Лондон.

"Шотландският народ не гласува за Brexit. Народът на Шотландия не гласува за Brexit без сделка. Той не гласува за партията на торите и определено не гласува за този министър-председател", добави Блекфорд по време на бурните дебати.

Подобни настроения намират отглас сред поддръжниците на независимостта на север от неоткрояващата се, отворена граница с Англия, забележима единствено заради пътните знаци, които обявяват "Добре дошли в Шотландия" на английски и на шотландски келтски.

Актьорът Гилкрист Мюр в Единбург казва, че винаги се е чувствал шотландец, а не британец и отдавна разглежда знамето на Великобритания като "символ на потисничество".

За едно от своите по-редовни професионални изпълнения Мюр се облича в метална ризница и кожени дрехи като сър Уилям Уолъс и разказва на туристите как шотландският герой на независимостта от 13 век е победил английските нашественици в битката при Стърлингския мост през 1297 г. По-късно Уолъс бил екзекутиран в Лондон през 1305 г. - обесен, изкормен и обезглавен като предател на английския крал Едуард Първи.

Мел Гибсън изигра ролята на Уолъс във филма "Смело сърце" от 1995 г. Мюр, който позира за снимки на туристите с дългия си меч, заимства знаковия вик на Гибсън от филма, изревавайки "Свобода!"

Но извън костюма, разговаряйки на по бира в единбургска кръчма, той е доста песимистично настроен към евентуална промяна в позицията на Уестминстър.

"Все едно съм пътник в кола, която е извън контрол, а шофьорът е излязъл и трябва да кажеш накъде отива колата. Точно такова е усещането в момента. Парламентът е похитен. Ние нямаме думата. Шотландия няма глас", казва той.

"Във всяка друга нормална демократична страна или ситуация бих си помислил - да, има голям шанс за някакво придвижване в тази посока, но при сегашното състояние на нещата, дори това да беше волята на народа, нямам много вяра."

Други обаче се готвят за нови усилия, насърчени от проучванията, които предполагат, че Brexit и особено напускане без сделка може да укрепи каузата на независимостта. Оставката през август на лидерката на шотландските консерватори Рут Дейвидсън, която посочи семейни причини, лиши противопоставящия се на независимостта лагер от един от най-популярните му водачи.

Шотландски знамена - с бял кръст на син фон, са окачени във и пред спиртната фабрика, в която Дейл Маккуин вари джин. Шотландската лидерка Никола Стърджън, която защитава призивите за втори референдум за независимост до 2021 г., откри неговата нова фабрика тази година в Калъндър, с великолепни изгледи към околните скали.

Маккуин казва, че се надява да може да вложи приходи от своя бързо разрастващ се бизнес в кампания за втори референдум.

"Аз съм голям оптимист, че Шотландия ще бъде независима страна", казва той. "Надявам се и се моля за това. Мисля, че това (Brexit) е от полза за каузата на независимостта просто защото имаме нещо, което е наложено на страната. Ние не сме гласували за него."