Най-големият британски самолетоносач Queen Elizabeth протече заради неизправност. Това съобщава в. Daily Mail. Изданието отбелязва, че техническият проблем с уплътнение на вала е станало две седмици след началото на военната служба на кораба в състава на Кралския военноморски флот.
В момента се налага помпи да изпомпват от кораба по 200 литра вода на час.  

19_1_193301

Ремонтът на самолетоносача ще започне по време на престоя му в Портсмът. За целта корабът ще трябва да бъде изваден на сух док, пише The Guardian.

В началото на декември бе съобщено, че самолетоносачът, чиято стойност надвишава три милиарда британски лири, е започнал служба в състава на британския Кралски ВМФ след тържествена церемония по „кръщаване“ във военноморската база в Портсмът.  

Корабът е водоизместимост от 65 000 тона и дължина 280 метра. Способен е да развие скорост от 25 възела. Екипажът му може да достигне до 1 600 души. В стандартната авиационна група на кораба влизат до 40 самолета и хеликоптера.

Припомняме, че корабът стана повод за заяждане между Великобритания и Русия. Това се случи, след като британският военен министър Майкъл Фалън заяви, че единственият руски самолетоносач "Адмирал Кузнецов" бил “опърпан” и че Русия гледала “със завист и възхищение” на новия им съд. 

Самолетоносачът Queen Elizabeth за първи път бе пуснат на вода на 26 юни 2017 година. През идните няколко години на кораба му предстоят редица изпитания. В частност, през 2018 година на кораба ще се проведат изпитания на палубни хеликоптери. След това, през есента на следващата година, Queen Elizabeth ще извърши поход до източното крайбрежие на САЩ, където ще започнат изпитанията с палубните изтребители с малка дължина на излитане и вертикално кацане F-35B, които ще влязат в състава на палубната авиация на кораба.