Последните открития на вирусолози в Испания и Италия, които са изолирали следи от новия коронавирус много преди К-19 да се появи в Китай, показват, че Китай може и да не е източник на инфекцията, предават световните осведомителни агенции, позовавайки се на експерта от Университета в Оксфорд Том Джеферсън.

Според хипотезата на Джеферсън, коронавирусът отдавна е разпространен по целия свят в „пасивно“ състояние и се е „събудил“ заради климатичните условия.

Изданието припомня, че миналата седмица испанските вирусолози заявиха, че са открили следи от коронавирус в отпадни води, събрани през март 2019 г., т.е. 9 месеца преди заразата да бъде установена в Китай. Италиански учени намериха доказателства за наличието на вируса в Милано и Торино още през декември, т.е. седмици преди да бъде открит първият случай на инфекция в Азия.

Според д-р Джеферсън много вируси са в пасивно състояние по целия свят и се събуждат при подходящи условия. Това по-специално означава, че те могат да изчезнат толкова бързо, колкото и са се появили. Джеферсън посочва като пример изчезналия вирус на SARS, пише Фокус.

„Мисля, че вирусът вече беше тук,а под „тук“ разбирайте навсякъде. Възможно е да имаме работа с пасивен вирус, който се е събудил от естествените условия“, ученият цитира The Telegraph думите на учения. Джеферсън отбелязва, че през февруари е регистриран случай на новия коронавирус на круизен кораб близо до Фолклендските острови, въпреки факта, че всички пътници са били тествани за коронавирус.

„Странни ситуации като тази са се случили и с испанския грип. През 1918 г. приблизително 30% от населението на Западна Самоа, което не е имало контакт с външния свят, е умряло от него“, казва Джеферсън.

Според учения вирусът може да се предава не само чрез въздушни капчици, но и чрез канализационни системи и обществени тоалетни. Джеферсън отбелязва, че изучаването на причините за честите огнища на коронавирус в заводи за производство на хранителни продукти и месопреработвателни предприятия може да помогне да се идентифицират нови начини за предаване на вируса: възможно е обществените тоалетни, заедно с ниската температура, да създадат благоприятни условия за разпространяването на инфекцията.