Още през 1997 г. в. The Independent, в навечерието на парламентарните избори в Британия - същите, при които консерваторите неочаквано загубиха властта и министърът на труда Тони Блеър стана министър-председател, реши да погледне в бъдещето за 23 години напред и да предвиди кой ще бъде в главните роли в политиката.

Вестникът избра всички перспективни политици на възраст под 35 години. Бяха назовани общо 45 души. И само един от тях - журналистът Борис Джонсън, който по това време беше на 32 години, изпълни и надхвърли плана: малко преди началото на 2020 г. той не само влезе в кабинета, той го оглави. Останалите липсват.

До 1997 г. Борис Джонсън успява да ръководи само Оксфордския студентски съюз, той не се изкачва по административната стълбица. Подобно на своя идол Уинстън Чърчил, Джонсън пише за това в колонка в „Дейли телеграф“, преди да дойде на власт.

В прогнозата през 1997 г. той се разглежда като лидера, водещ Великобритания към Brexit. Това не са чудеса на астрологията: Джонсън още тогава не е долюбвал нито цветовете, нито служителите на Брюксел, описвайки ужасите на Европейския съюз, измислени предимно от самия него.

Например, Джонсън пише, че ЕС се стреми навсякъде да намалява диаметъра на презервативите, разчитайки на малки италиански модели.
Борис Джонсън, британски премиер: „Бяхме съюз много преди присъединяването към Европейския съюз, много ви благодаря. Ние сме съюз на Шотландия, Англия, Северна Ирландия и Уелс, а не някакви проклети 27 държави там.“

Превод: БЛИЦ