Изненадващата за мнозина победа на милиардера Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ е била предсказана от Нострадамус още през 16-и век. Така смятат последователи на пророка от Франция, заели се да тълкуват неговите думи, съобщава британският „Експрес”.
В Центурия III, четиристишие 81 Нострадамус пише: „Големият безсрамен, дързък богаташ. Той ще бъде избран за предводител на армия: увереността зад неговата твърдост. Мостът ще се счупи и градът ще потъне от страх”.
 
Много хора смятат, че частта с „безсрамния, дързък богаташ” или „фукльо” се отнася до Тръмп и шумния му начин на изразяване, а „водач на армия” – към факта, че той ще бъде главнокомандващ  на водещата военна сила в света.
 
В Центурия 1, 40, се казва: „Фалшивият тромпет, прикриващ една лудост, ще накара Византия да промени законите си”. Ако се приеме, че Гърция може да се сметне за наследник на Византия, някои виждат в това отправка към имигрантската криза, която тресе южната ни съседка и начина, по който тя се опитва да се справи. Бежанската вълна в Европа беше една от основните теми от предизборната кампания на Тръмп.
 
Накрая, в четиристишие 50, Нострадамус пише, че „републиката на големия град” ще се ангажира в скъпи военни операции, разпоредени от „тромпета”, което предизвиква страхове от ядрена война.
 
Тук за втори път се прави аналогия между думата „тромпет” (“trumpet” на английски) и името на Доналд Тръмп.
 
„Абсолютно съм сигурен, че това е началото на предсказанията на Нострадамус а апокалипсиса”, написа потребител във Фейсбук.
 
„Нострадамус предказа този резултат. Нострадамус предказа, че след като „тромпетът” спечели, ще има голяма война. Предсказал го е преди 400 години”, добавя друг.
 
„Всичките му предсказания се сбъдват. Страхувам се, че Америка ще падне, той ни сравнява с Рим, имаме твърде много дългове и внасяме повече, отколкото изнасяме, страшно сме загазили”, разсъждава трети.
 
 Превод и редакция: БЛИЦ