Британският премиер Риши Сунак каза днес, че към момента няма планове за разполагане на военни инструктори в Украйна, отхвърляйки думите на неговия министър на отбраната, че Обединеното кралство иска да започне обучение на военни на украинска територия. Това предава Ройтерс.

Към настоящия момент Великобритания и нейните съюзници избягват официално военно присъствие в Украйна, за да намалят риска от пряк конфликт с Русия.

БЛИЦ уточнява, че британският министър на отбраната Грант Шапс, който беше назначен този пост миналия месец, каза в интервю за вестник The Sunday Telegraph, че иска да разположи военни инструктори в Украйна, в допълнение към обучението на украинските въоръжени сили във Великобритания или други западни страни.

Часове след публикуването на това интервю Сунак каза, че няма непосредствени планове за изпращане на британски войски в Украйна.

"Това, което каза министърът на отбраната, беше, че може би е възможно един ден в бъдещето да проведем част от това обучение в Украйна", каза Сунак в началото на годишната конференция на управляващата Консервативна партия в Манчестър.

"Но това е нещо в дългосрочен план, а не тук и сега. Британски войници няма да бъдат изпращани да се бият в настоящия конфликт", уточни Сунак.

Редом с това бившият руски президент Дмитрий Медведев каза, че всички британски войници, обучаващи украински войски в Украйна, ще бъдат легитимни цели за руските сили.

Великобритания осигури петседмични курсове за военно обучение на около 20 000 украинци през последната година и възнамерява да обучава подобен брой и занапред.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук