Британското министерство на отбраната посвещава поредния си разузнавателен доклад на прогнозите за по-нататъшни събития в Луганска област, където руската армия завърши подготовката на 60-километрова система от окопи и отбранителни съоръжения, съобщава Руската служба на Би Би Си.

По всичко личи, че частите на Първа гвардейска танкова армия на Руската федерация - елитно войсково подразделение, са дислоцирани на фронтовата линия край град Сватово в Луганска област, пише УНИАН.

По време на войната тази армия вече претърпя значителни загуби, по-специално по време на отстъплението от района на Харков през септември 2022 г. Сега, очевидно, съставът на армията е попълнен с мобилизирани. Но все пак числеността й е много по-малко от 25 хиляди души, предвидени по норматив.

Руските сили завършиха подготовката за почти непрекъсната 60-километрова траншейна система между Сватово и руската граница. Въпреки внушителния си обхват и дълбочината на системата нейните отбранителни способности все още не са ясни, коментират от британското разузнаване.

Ефективността на Първа гвардейска танкова армия и други съединения, които водят отбранителни действия, до голяма степен ще зависи от степента на тяхното взаимодействие и тиловата поддръжка, обобщават анализаторите.

На 21 ноември британското разузнаване отбеляза, че Сватово е важно населено място в Луганска област, руските власти най-вероятно смятат поддържането на контрол над града за политически приоритет. В същото време командирите вероятно ще се сблъскат с трудни военни реалности - те трябва да поддържат надеждна отбрана и в същото време да търсят ресурси за настъпателни операции на юг, в Донецка област. Както отбранителните, така и нападателните способности на Русия продължават да бъдат ограничени от остър недостиг на боеприпаси и квалифициран военен персонал.

Ситуацията край Сватово

"Началникът на Луганската областна военна администрация Сергей Гайдай каза, че окупаторите са изтеглили много техника в районите на Сватово и Кременная. Те се опитват с всички сили да спрат настъпателните действия на въоръжените сили на Украйна", пише УНИАН.

Сергей Череватий, представител на Източната група на въоръжените сили на Украйна, каза на 7 декември:

"Руснаците подготвят контранастъпателна операция в Луганско направление. Ние знаем за това и активно противодействат на това в района на Сватово и други райони, където се опитват да контраатакуват".

Според анализатори от Американския институт за изследване на войната, на линията бойци настъпват в районите на Бахмут и Авдеевка (Донецк), но при линията Сватово-Кременная, те се отбраняват.

Гайдай в началото на декември обеща добри новини от района на Луганск. Според ръководителя на Луганската областна администрация в направленията Сватовско и Кременско, времето допринася за напредъка на Въоръжените сили на Украйна.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук