От понеделник украинските бронетанкови сили продължават настъплението си срещу Южната група на руските сили в няколко направления в южната част на страната. Украинските формирования са успели да преместят фронтовата линия малко на юг, използвайки относително слабата защита на Русия, обобщава информацията от вчерашния ден британското разузнаване.

В съответствие със своята доктрина, Русия вероятно сега ще се опита да запълни празнините в своята линия, като използва предварително подготвени мобилни резервни части. Сред тях вероятно ще има представители на Източната група войски.

Русия продължава да се опитва да формира нови подкрепления за своите войски в Украйна. Доброволческите батальони на новия 3-ти армейски корпус напуснаха базата си край Москва преди 24 август и е много вероятно да бъдат прехвърлени в Украйна. Оперативната ефективност на тези единици е неизвестна. 3-ти армейски корпус най-вероятно не разполага с личен състав и тези войски са получили ограничено обучение.

Самото руското министерство на отбраната и руски официални източници продължават да твърдят, че Русия е победила украинската контраофанзива в Херсонска област и се възползват от оперативното мълчание на Украйна, коментира в ежедневния си анализ Институтът за изследване на войната (ISW).

Руските военни блогъри и военни кореспонденти продължават да съобщават за напредъка на украинската контраофанзива в поне три направления, но техните данни не могат да се проверят от независими източници. Всички те противоречат на твърденията на руското министерство на отбраната за пълна руска победа над украинското контранастъпление, обобщават от ISW.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук