Цял месец работа на западните разузнавателни служби съвместно с британската "Би Би Си" се оказва пропилян. Цялото разследване срещу командващия Централния военен окръг на Русия се е получило напълно невярно, съобщават световните издания.

На уебсайта на "Би Би Си" (руската служба) е публикувана статия със заглавието "Влез в окопа с мен, генерале. Сложи и сина си тук", в която авторите Иля Барабанов и Андрей Захаров разследват връчването от генерал-полковник Александър Лапин, командващ Централния военен окръг, на орден за храброст на неговия син.

Източник на информацията е видеоклип от мрежата (кадрите са в края на новината), на който се вижда как руският генерал награждава военнослужещ, който прилича на сина му.

Няколко украински канала в "Телеграм" веднага подхващат информацията и започват да я представят като награждаване на Денис Лапин, сина на сегашния командващ на Централния военен окръг.

Синът на Лапин наистина командва 1-ви танков полк, но с това се изчерпва цялата истина в статията, съобщават световните издания.

В действителност генерал Лапин награждава съвсем друго лице.

Както става ясно от пресслужбата на Централния военен окръг, това награждаване е станало в една от ротите на 35-а отделна мотострелкова бригада, участваща във войната в Украйна.

Отличието от ръцете на командира получава фелдшерът на 35-а мотострелкова бригада Александър Анатолиевич - на снимката вляво.

На снимката вляво: фелдшер Александър Анатолиевич П.
На снимката вдясно: подполковник Денис Александрович Лапин

Подготвяйки разследването в продължение на цял месец, британското издание не само пренебрегва абсолютната различност на хората, но има и редица други несъответствия.

Например прави впечатление, че предполагаемият "син" не е награден с орден за храброст, а с медал "Суворов", пишат световните издания.