“Бритиш петролеум” съобщи днес, че отзовава последните 60 свои служители в смесената компания с руската TNK и те ще напуснат Русия в следващите два-три месеца.
Първоначално BP имаше 150 души персонал в Русия, но 90 от тях вече бяха изтеглени от страната, припомня Би Би Си. Сега британската компания изтегля и останалите 60. Служителите на “Бритиш петролеум” първоначално срещнаха визови проблеми, а по-късно разбраха, че разрешителните им за работа в Русия са прекратени, докато съдебното дело за техния статут в страната все още се точи.
Отношенията между двете страни в TNK-BP напоследък непрекъснато се влошаваха, особено след като през март руските власти извършиха обиск в офисите на компанията в Москва и задържаха няколко служители. “Бритиш петролеум” обвини някои руски акционери, че се домогват до пълен контрол над бизнеса. От своя страна групата на основните руски акционери в смесеното дружество поиска оставката на британския изпълнителен директор на TNK-BP Робърт Дъдли. “Предприемаме тази стъпка с неохота. Тези технически експерти дадоха огромен принос за изграждането на TNK-BP, една от най-успешните компании в Русия през последните няколко години”. Така изпълнителният вицепрезидент на “Бритиш петролеум” Ламар МакКай коментира пред Би Би Си решението на компанията да изтегли служителите си от Русия. Той отбелязва, че от основането й през август 2003 г., петролният добив на компанията е нараствал средно годишно с 5,8% и че тя е платила 70 милиарда долара като данъци и мита, както и 20 милиарда долара като дивиденти. МакКай каза, че решението за пренасочване на персонала е “бизнес решение”. /БЛИЦ