Около 80 мъже, включително местен съветник и двама учители, бяха задържани тази седмица в най-мащабната акция на Франция срещу заподозрени извършители на сексуално насилие над деца, съобщиха полицейски източници.

Полицията извърши арести в 53 от 101 департамента на Франция, каза комисар Куентин Беван пред АФП. Арестуваните мъже, чиято възраст варира от около 30 до над 60 години, идват от широк обществен спектър - от избран служител до човек, получаващ помощи. 

"Безпрецедентният“ удар се фокусира върху професии, при които възрастните са в редовен контакт с деца, обясни комисарят. Това им позволи да задържат, наред с други, двама учители, няколко спортни треньори и наблюдаващ служител в център за деца с увреждания. Един от учителите е притежавал „снимки и видеозаписи, откраднати от неговите ученици“ и е заподозрян в педофилия над поне един от тях, каза Беван.

Около дузина други са заподозрени в изнасилване или сексуално насилие над непълнолетни. Наблюдателят в центъра за хора с увреждания е бил осъден за изнасилване „преди няколко десетилетия“, но му е било разрешено да промени самоличността си, което му е позволило отново да има контакт с деца, каза Беван.

"Онлайн сексуалното малтретиране на деца не е свързано само със самотни хора, които ровят в интернет... (Някои) са извършили престъпления в реалния живот или са на ръба да го направят“, добави той.

„Ние не говорим само за виртуални изображения“, каза Мартин Брус, ръководител на организацията "Гласът на детето“, пред телевизия BFM.

Той добави, че уязвимите деца са били "изнасилвани и много са претърпели актове на изтезания и варварство". Полицията претърсва "повече от 100 000" видеоклипа и снимки на компютри или твърди дискове. Някои са били "изключително насилствени“ и включвали "сексуални действия върху бебета или деца, малтретирани сексуално от животни. Това е най-лошият вид мерзост“, каза Беван. 

Всички заподозрени признаха изнесените им факти, докато бяха в полицейския арест, въпреки че някои се опитаха да ги омаловажат или да отрекат отговорност. Някои бяха в процес на унищожаване на компютрите си с чукове, когато полицията пристигна, каза Беван.

От тях пред съда са се изправили 51 мъже, от които 13 са в затвора. Други 38 са под съдебен надзор. Останалите са освободени в очакване на допълнителна проверка на доказателствата. От вътрешното министерство съобщиха, че разследването продължава.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук