В северния индийски щат Утар Прадеш избухнал скандал: булката в последния момент е отменила сватбата. Шокът за индийските жители се изразявал не в отмяната на церемонията, а причината момичето да откаже от предложената ръка и сърце. Булката не можела да стане съпруга на мъж, който открито лъжел за своите достойнства. Какво толкова е разстроило индийското момиче?

Относно сватбите в Индия

Браковете в Индия се различават от сватбите в България. Булката и младоженецът обикновено се запознават малко преди бракосъчетанието. Голяма роля при подбора на съпрузи играят родителите на младите: сватбите по сметка са все още актуални.Бъдещият съпруг преди сватбата трябва да направи благоприятно впечатление на булката и нейното семейство. За това мъжът дарява щедри подаръци на избраничката си: например скъпи дрехи, бижута и пари.

Но всички подаръци може да се окажат напразни, ако булката не е сигурна в своя избор. За щастие договорните бракове стават все по-рядко срещани в Индия. Роднините на булката й намират младоженец, но оставят възможност за избор.

Изпитание за младоженеца

Ден преди сватбата, булката от Утар Прадеш задала на бъдещия съпруг прост въпрос: "Колко е 15 + 6?" Представете си изненадата й, когато в деня на сватбата, младоженецът не успял правилно да реши лесната задача.

Мъжът явно нервничал, не можел ясно да формулира отговора си. След няколко секунди колебание той казал: "17". Отговорът буквално шокирал булката и нейните близки.

Всеки петокласник в Индия би могъл да се справи с простия пример. Но избраникът й не успял да го реши. Булката била толкова разстроена от отговора му, че веднага започнала да се колебае в решението си да се омъжи.

Роднините на младоженеца се опитали да я уговорят, но не се получило. Раздразнена, че младоженецът е неграмотен и се опитал да го скрие, булката решила да отмени сватбата.

Бащата на булката Мохар Сингх подкрепил решението на момичето, въпреки факта, че той участвал активно в подготовката на сватбата. Семейството върнало подарените ценности обратно.

 Превод и редакция: БЛИЦ