Загубите от кибер измами на финансовия сектор във Великобритания са нараснали със 185% през последните шест месеца.
Банките и други финансови институции са претърпели загуби за общо 21,4 милиона паунда за първото полугодие вследствие на интернет престъпления, съобщи асоциацията на системите за клирингови плащания (APACS). За същия период на миналата година загубите в сектора от действията на кибер мошеници са били 7,5 милиона лири.  APACS отдава ръста в загубите на увеличения брой успешни фишинг атаки. Над 20 000 опита са били регистрирани през тази година, докато през 2007-а броят им е бил с 13 000 по-малко.
Основна цел на кибер мошениците са клиентите на банките, тъй като преодоляването на системите на самите банки не им е по възможностите. Нарасналият брой измами вероятно ще провокира обсъждането на законодателни инициативи в британския парламент, които да наложат на банките юридическа отговорност за допускането на мошенически операции.
Все пак APACS смята, че бумът в кибер измамите не е катастрофален и напълно съответства на темповете на развитие на онлайн комерсиализацията. По данни на асоциацията, от 2001 до 2007 година броят на мошеническите операции в интернет е нараснал с 204%, докато легалните онлайн операции са се увеличили с 415%. /TechNews