Видеоклип на скарида върху миниатюрна бягаща пътечка стана абсолютна сензация в Интернет. Всъщност това е заснет научен експеримент на учени от Тихоокеанския университет в Орегон, САЩ, които изучават как ракообразните намират храната си.

Бягащата пътечка бе поставена в резервоар с вода, за да се измерят нивата на активност на "скачаща" скарида.
Експериментът бе филмиран и по-късно пуснат в Интернет. На адрес https://www.youtube.com/watch?v=cMO8Pyi3UpY видеото e гледано от повече от милион души. Някои фенове са добавили към "сцената" музика от филма "Огнените колесници", а други - главната музикална тема на "Най-доброто от Бени Хил".

Проф. Дейвид Школник, който е в екипа, провел изследването, обясни, че учените са искали да сравнят представянето на болна скарида с това на здрава. "Здравата скарида бяга на пътечката със скорост  до 20 метра в минута в продължение на часове", обясни той. "Болната скарида е по-пасивна, движи се по-малко и това ограничава възможностите й за намиране на храна и избягване на врагове", казва Школник.

Необичайното изследване дава представа как се държат морските животни в естествената си среда, когато са изправени пред растящ брой патогени и имунологични промени. /БЛИЦ