Тхе Йон Хо, най-високопоставеният севернокорейски дипломат, избягал в Южна Корея, вероятно ще има 24-часова охрана и добра заплата в институт, ръководен от южнокорейското разузнаване. Това разказват елитни бегълци, вече минали по този път, предаде dnes.bg.
Тхе, заместник-ръководител на севернокорейското посолство в Лондон, избягал със семейството си и пристигнал в Южна Корея, заявиха от Сеул късно в сряда - срамно бягство за все по-изолираното ръководство на Пхенян от Ким Чен Ун.

Много от около 27 000-те севернокорейци, избягали от разорената, репресивна Северна Корея заради богатия и демократичен Юг, имат проблеми с интеграцията и са икономически маргинализирани.

Дезертьори с добри връзки като Тхе обаче са смятани за ценен ресурс, който може да хвърли светлина върху потайния съсед.

Като много елитни дезертьори, Ким Гуан Джин работи за Института за национална стратегия за сигурност (ИНСС) - организация, ръководена от южнокорейската шпионска агенция - Националната разузнавателна служба (НРС).

"Разбира се, за да живееш тук, ти трябва работа, а правителството на Южна Корея я предлага. На мен ми дадоха възможност да работя за ИНСС", каза Ким, избягал със семейството си през 2003 г., докато работел в Сингапур за севернокорейска застрахователна фирма, станала известна с участията си в измами.

Чхой Джу Суал бил полковник в севернокорейската армия, когато избягал в Южна Корея през Хонг Конг при командировка l Китай през 1995 г. Тогава той бил най-висшият дезертьор от армията. Между 1997 - 2012 г., той бил изследовател в ИНСС. После напуснал и оглавил Асоциацията на севернокорейските дезертьори.

"Правителството не може просто да плаща на Тхе, без той да върши нищо, за това сигурно ще го назначат в изследователския институт", каза вече 67-годишният Чхой, като имаше предвид ИНСС. НРС отказа да коментира случая с Тхе.

Под прикритие

Някои дезертьори сменят имената си от съображения за сигурност, за да защитят свои близки, останали в страната им, или за да изглеждат по-малко севернокорейски.

Повечето остават извън публичното внимание, въпреки че има и такива като Ким, добили популярност от изяви в медиите като експерти по Северна Корея.

Въпреки че Тхе е сравнително известен в публичното пространство като представител на Северна Корея в Лондон, Чхой очаква бившият дипломат да се опита да запази анонимност в Южна Корея.

"Той няма да търси публичност, защото трябва да мисли за сигурността на семейството си, което доведе тук. Ако си мълчи, ще предпази хората около себе си, за това не мисля, че ще има публични изяви", каза Чхой.

Чхой сподели, че две години е бил пазен 24 часа от четирима въоръжени полицаи заради притеснения за сигурността му.

Бившият застрахователен агент Ким посочи, че е разполагал с един въоръжен охранител денонощно.
 
Мъчителният преход


Повечето обикновени дезертьори правят дълъг и често мъчителен преход, през границата на Северна Корея с Китай в трета страна, преди да пристигнат със самолет в Южна Корея. При пристигане ги задържат и изолират за до 180 дни в удобни стаи и ги проверяват, за да е сигурно, че не са шпиони или самозванци.

После ги преместват в комплекс за заселване, който не могат да напускат още 12 седмици, за да им помогнат да се приспособят към живота в Южна Корея.

Много свършват на работа в ресторанти или на други нископлатени позиции и, по данни на бюрото по бюджета към парламента, печелят 67 на сто от средната заплата за страната.

Щом програмата по заселване приключи, всеки беглец получава 20 милиона вона ($18 025), с които да си помогне за намиране на жилище и работа. Някои използват част от сумата, за да платят на частни посредници, помогнали за бягството им.

"Трудно е обикновените бегълци да си намерят работа, да получат образование и да създадат семейство тук. Както казват хората, не им е лесно", казва Сео Дже Пьон, избягал от родината си през 2001 г. В момента той работи за групата на Чхой за подпомагане на обикновени бегълци в Южна Корея.

За по-високопоставените дезертьори положението може да е различно

Ким разказа, че пристигнал в Южна Корея, където бил подложен на разпит, 24 часа, след като влязъл в южнокорейското посолство в Сингапур. Чхой бил разпитван сам в квартира на агенцията по разузнаване. Същото може да стане и с Тхе.

Като цяло, севернокорейските бегълци в Южна Корея са намалели, след като Ким Чен Ун наследи баща си след смъртта му в края на 2011 г. През първите седем месеца на 2016 г. обаче, те са се увеличили с 15 процента на годишна база, до 814 души, в които влиза и група от 13 работници в севернокорейски ресторант в Нинбо, Китай.

Според експерти делът на елитните бегълци се увеличава. По думите на бившия застрахователен агент Ким това нарастване е започнало, след като екзекуцията на влиятелния чичо на Ким Чен Ун Джан Сон Тхек през 2013 г. е разтърсила елита в Пхенян.

"Преди не можехме да си представим, че този тип хора, от такива семейства, ще отидат в Южна Корея", каза Ким.