Според CBS News новият руски ледоразбивач „Арктика“ е „физическо въплъщение на амбициите на президента Владимир Путин“ за изграждане на руско присъствие в отдалечения арктически регион. В същото време Москва позиционира този кораб като доказателство, че „Арктика е наша“, се казва в статията.

Русия позиционира своя огромен нов атомен ледоразбивач като доказателство, че „Арктика е наша“, пише CBS News.

Корабът „Арктика“, за който се казва, че е най-големият и най-мощният ледоразбивач в света, отпътува от Санкт Петербург за Мурманск във вторник след тригодишно закъснение, причинено от технически проблеми и смущения във веригата на доставки.

Според CBS News този огромен кораб е "физическото въплъщение на амбициите на президента Владимир Путин да увеличи присъствието на Москва" в отдалечения арктически регион.

Двуседмичното пътуване до Мурманск ще бъде първият тест за ледоразбивача. В допълнение, това ще бъде първият от поредицата кораби, които ще допълнят руския флот от ледоразбивачи.

Дължината на плавателния съд е 173,3 м, височината на кораба е колкото 15-етажна сграда се посочва в статията. Ледоразбивачът е проектиран да преодолява лед с дебелина до 2,8 м.

Плавателният съд е от решаващо значение за усилията на Москва да създаде ясен маршрут за товарните превози по Северния морски път, който минава от Мурманск до Беринговия проток.

Според CBS News Русия се надява, че маршрутът ще се превърне в редовно търговско транспортно съобщение между Азия и Европа.