Смесването на горещ чай с алкохолни напитки е предмет на много спорове, съобщава испанският вестник Мундо.
Някои смятат, че алкохолът убива вкуса и благотворното влияние на чая, други твърдят, че това е много полезно и чай с коняк, например, за тях си е истинско преживяване.
Въпросът не е в това дали да смесваме чая или не с алкохолни напитки, а как и с какво да смесваме и в какви пропорции.
Обикновено към чая се добавя коняк, бренди, ром или ликьори. Някои си сипват и сладки десертни вина или просто червено сухо вино.
Най-добре е в една двестаграмова чаша чай да се добавят 20-30 грама твърд алкохол. Не е лоша идея алкохолната напитка към чая също да бъде подгрята, но не много, тъй като спиртът ще се изпари и търсеният целителен ефект на напитката ще се изгуби.
Въздействието на сместа зависи от алкохолната напитка, макар че писани правила за това няма. Чай с коняк, бренди и ром ободрява. Чай със сладко вино или ликьор отпуска и релаксира./БЛИЦ