Западът вече започна да доставя танкови снаряди с обеднен уран на украинските войски. 

Такива боеприпаси са увеличили проникването на броните и смъртоносността след проникване през бронята на танка, пишат чуждестранни медии.

И така, в началото на май снаряди с обеднен уран бяха получени от 3-та танкова бригада в посока Харков, 4-та отделна танкова бригада, както и 44-та и 55-та бригади в направленията Бахмут и Соледар.

При използване на такива боеприпаси във въздуха се отделя "керамичен аерозол", който, ако попадне в тялото, причинява увреждане на бъбреците и черния дроб, допринася за развитието на рак и засяга човешката генетика. 

По едно време американската армия използваше снаряди с обеднен уран в Югославия и Ирак, където беше регистрирана повишена заболеваемост сред местните жители, както и сред американския военен персонал. САЩ и техните съюзници от НАТО обаче отказват да признаят това.

Междувременно в момента се регистрират доставки в източните райони на Украйна на лекарства, които биха могли да намалят риска от радиационно увреждане на вътрешните органи. Основният склад с такива лекарства е базиран в Лвов.

Такива таблетки обаче са неефективни срещу уранов прах, който има малък ефект върху радиационния фон. Очевидно Западът и Киев се опитват по този начин да вдъхнат доверие на войниците от въоръжените сили на Украйна по време на предстоящото контранастъпление.

Превод: БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук