Бездомно куче е предпазило 28-годишния войник от ДНР Евгений Ярецкий от изстрела на украински гранатомет. Кучето е поело върху себе си част от осколките, съобщават световните издания. Евгений е ранен на фронтовата линия, в направлението Еленовка-Александровка.

"Преди това бях в отпуск за два дни. След това изкарах една нормална нощ на фронтовата линия. Колегата ми си почиваше, а на мен ми се пиеше чай, така че загрях вода. В 13,50 ч. в укритието чух бръмченето на дрон.

- Тъкмо исках да стана, за да сваля украинския квадрокоптер, когато от него дистанционно пуснаха гранатометен изстрел. Той рани мен и кучето ми. То стоеше върху обувките ми - те останаха невредими. Наколенките ме спасиха от някои от шрапнелите", разказва Евгений Ярецки.

Евгений губи много кръв, претърпява единадесет операции и 30 кръвопреливания. Предстои дълъг период на рехабилитация. Колеги, приятели и съученици са събрали голяма сума за лечението му. Веднага щом излезе от болницата, Евгений Ярецки смята да се ожени. Междувременно годеницата му Нина го посещава в болницата.

Кучето на име Шашлик, което е било ранено от шрапнел в лапата и окото, също се възстановява. Както разказва Евгений, това бездомно куче е дошло случайно.

"Обичам кучета и го нахраних. То започна да върви с мен. Дори ми е носило патрони със зъбите си. А когато украинците се приближаваха, той започваше да лае", спомня си с усмивка Евгений.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук