България и Молдова удариха шамар на Запада - там вчера спечелиха президентските избори кандидат-президенти русофили, пише италианският в. "Република", цитиран от БТА. Авторът на статията Андреа Таркуини говори дори за балканско земетресение в равновесието между Запада и Русия.
Вестникът описва Румен Радев като динамичен кандидат на опозицията в България, а Игор Додон като представител на руското малцинство в Молдова. И в двата случая умората на народа от опустошителните последици от корупцията и повсеместната мизерия помогна за победата на двама лидери, които са открити русофили.

Това е и победа на Кремъл срещу Запада. Това е тежък трус за ЕС, за НАТО и за целия Запад, отбелязва още изданието. За първи път от разпадането на съветската империя свободният свят, който сега има за бъдещ лидер пораждащия съмнения Доналд Тръмп, ще трябва да се изправи и пред победата на русофилски лидери в редиците си, коментира италианският вестник.

За френския в. "Фигаро" Румен Радев, който някои наричаха в България с прякора "червения генерал", се възползва от недоволството на народа от правителството, чиито усилия в борбата с корупцията и в реформата на държавния сектор бяха смятани за прекалено бавни. Подобен извод прави и френският в. "Лез еко". И двете издания припомнят, че новият президент говори свободно английски, немски и руски и обещава, че страната му ще остане член и на ЕС, и на НАТО.

Френският в. "Тан" е озаглавил статията си за победата на Радев на президентските избори: "В България Борисов се изправи пред народното недоверие". Загубата на кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева е определена в публикацията като болезнено поражение, като брутален и бърз крах. Изданието припомня, че критици на Борисов са го упреквали за неговите прекалено големи его и увереност и дори в тази насока са говорели за арогантност. Освен това грешката на Борисов беше да издигне един ефикасен кадър на ГЕРБ за президент, но на когото му липсва харизма. В статията се отбелязва и че е Борисов е допуснал грешката, като е превърнал президентските избори във вот на доверие за правителството си и така е заложил на карта политическото си оцеляване.

В статията се отбелязва и че като един страничен ефект на доминото победата на Доналд Тръмп на изборите в САЩ е дала криле на кандидата на социалистите, известен с добрите си връзки с Москва. Радев се отличи по време на кампанията си, като призова за вдигане на санкциите срещу Русия и като подчерта, че трябва да се приема реалността, че Крим окончателно е преминал в лоното на Кремъл, което му спечели откри критики от проевропейския лагер. Днес неговите привърженици припомнят, че неговият прочит на украинската криза съвпада отлично с този на новия американски президент.

За Радев сега задачата няма да е лесна, с правителство в оставка, с предсрочни избори в перспектива. На Радев се пада сега мисията да изиграе ролята на гарант на демократическата легитимност, допълва "Тан".

Канадското издание "Глоуб енд мейл" коментира избора на Радев за президент на България и на Игор Додон за президент на Молдова като поредните знаци за бунт в Европа и за разпокъсване на Запада.

За Владимир Путин победите не секват, допълва авторът на статията Марк Маккинън. Резултатите от изборите и в България, и Молдова са лоша новина пък за Украйна. Неспособен да предизвика във военен план Русия, Киев се надяваше, че западните санкции в крайна сметка ще принудят Москва да спре да се меси в нейните дела и да върне Крим. Но това сега изглежда по-трудно постижимо, отколкото беше преди седмица. България избра президент, който вярва, че ЕС трябва да отмени санкциите срещу Русия, а Молдова избра президент, който води кампания за прекратяване на дългата война срещу подкрепяните от Русия сепаратисти в източната част на страната и призовава за членство на Кишинев в оглавявания от Москва търговски блок, пише канадското издание.

След Brexit и след победата на Тръмп в Европа се появи чувството, че се очертават още смутни времена. Крайнодесни кандидати и партии се очаква да се представят добре на изборите в Австрия, Холандия и Франция. Резултатите от изборите в България и Молдова пък само подхраниха чувството за едно статукво, което започва бързо да се разпада, отбелязва в. "Глоуб енд мейл".