Според Руслан Левиев, основател на Conflict Intelligence Team, снимките, публикувани от руския блогър Среда, които бяха последвани от атака на украинските въоръжени сили срещу базата "Вагнер", изглеждат "твърде инсценирани и показни", съобщава украинското издание "Фокус".

Възможно е частната военна компания "Вагнер" умишлено да е провокирала нападение от страна на украинските въоръжени сили срещу базата си в Попасная, за да открие позициите на ракетните установки HIMARS.

Руслан Левиев, основател на Conflict Intelligence Team (CIT), който разследва събитията по време на въоръжени конфликти въз основа на свободни данни, написа това в профила си в Twitter.

По-специално, Левиев заявява, че веднага след като руският пропагандист Сергей Среда е публикувал снимки на евентуалната база на "Вагнер" в Попасна в своя канал в Telegram, разследващите от CIT са предположили, че те изглеждат "твърде инсценирани и показни". На две от фотографиите се вижда адресът на "най-близкото укритие" на улица "Мироновска" 12.

Ракета HIMARS удари щаб на ЧВК Вагнер, има жертви, убит ли е Пригожин СНИМКИ

На снимките Среда е заснет с мъж, който според журналистите прилича на руски олигарх - ресторантьорът Евгений Пригожин, описван като "готвача на Путин" и управител на ЧВК "Вагнер".

След удара на ВСУ по базата се появява информация за предполагаемата смърт на Пригожин. Въпреки това Левиев смята, че всичко това е просто внимателно организирана провокация.

"Като си спомням колко Пригожин обича троленето и какви суми винаги е бил готов да похарчи за него, както и какви огромни усилия е готов да положи, все още имам известни съмнения относно това, което наистина се е случило", подчертава основателят на CIT.

Шокиращи СНИМКИ: Пригожин търси трупа си след удара на ракета HIMARS по щаб на ЧВК Вагнер

Левиев посочва, че дори "глупавите проруски военни кореспонденти" знаят, че публикуването на военни обекти в социалните мрежи с намек за местоположението им в никакъв случай не е приемливо. В този случай обаче се твърди, че снимките са направени непосредствено до централата, което улеснява намирането на местоположението ѝ.

Според следователя целта на тази инсценировка е била да се открият позициите на ВСУ.

"Знаем, че има 90% вероятност HIMARS да удари това съоръжение, поставяме наблизо контрабатареен радар, поставяме артилерия, изчакваме HIMARS да стреля, изпращаме координатите и отвръщаме на удара", казва Левиев.

 

 

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук