Бившият заместник-министър на отбраната на Русия генерал-полковник Михаил Мизинцев се присъедини към частната военна компания "Вагнер" като заместник-командир, съобщава "Ройтерс".

В два видеоклипа, публикувани от военния кореспондент Александър Симонов в "Телеграм", Мизинцев - облечен в бойна екипировка с логото на "Вагнер" - беше показан по време на посещение в тренировъчен лагер и при обиколка на руски позиции в град Бахмут в Украйна.

На 29 април пресслужбата на Пригожин съобщи, че той е предложил пост на Мизинцев - ден, след като бе съобщено за уволнението му от Министерството на отбраната.

Путин посети руския фронт и уволни цяла кохорта генерали

Мизинцев, който организира обсадата на украинския град Мариупол в първите месеци на войната миналата година, беше назначен за заместник-министър на отбраната, отговарящ за логистиката и доставките, едва през септември миналата година.

 

 

"Сива зона" - канал в "Телеграм", свързан с "Вагнер", съобщи, че Мизинцев е станал "не първият и очевидно не последният генерал, който не е на мястото си сред бюрокрацията и подлизурството".

През юни Европейският съюз наложи санкции на Мизинцев, наричайки го "Касапина от Мариупол" за ролята му в обсадата, която опустоши града.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук