„Августовското проклятие“ се завръща в Русия. Тази година руснаците посрещат последния месец на лятото в тревога от звука на експлозии и природни бедствия.

Според CNN руснаците са говорили шепнешком за своето „августовско проклятие“, за да обяснят изключително високия брой фатални катастрофи, терористични атаки, нападения или ескалация на войната, пише УНИАН.

За една година в Руската федерация те почти забравиха за "горещия август", но той се върна с отмъщение. Първо, зачестиха атаките срещу тиловите райони на Русия и Москва, за които се обвинява Украйна. Дроновете почти ежедневно се врязват в официални сгради, военни и други инфраструктурни обекти.

Второ, нашествениците в морето също са почувствали "проклятието". За няколко дни беше унищожен голям десантен кораб на Руската федерация, както и танкер, превозващ гориво за нашествениците. Морската търговия беше застрашена.

Повечето от безпилотните самолети са били унищожени благодарение на засилената противовъздушна отбрана, казаха служители. Но всяко попадение кара руснаците да се замислят.

„Всички сме шокирани, че това се случва тук... Но ние не сме политици, така че не искаме да коментираме“, коментира жител на Москва в коментар пред руски медии по улиците на столицата.

Междувременно жестоките репресии в Русия продължават, особено около критиките към войната в Украйна.

Още една рускиня с покрито лице се появи в руските медии с опозиционно изявление. „Имам две деца и искам да спра да се срамувам, че са родени по това време“, каза тя.

Други руснаци явно са решили да се бият по-радикално. През август имаше безпрецедентна вълна от палежи на военни служби в цялата страна, с малко над две дузини нападения само за седмица, според руски държавни медии.

Руските служители твърдят, че мъжете са попаднали под влиянието на украински агенти, които ги принуждават да запалят пожари, представяйки се за полицаи или кредитори.

Въпреки това източник, свързан с една руска партизанска група, отрича, че руснаците са били принуждавани. С тази легенда Кремъл иска да прикрие нарастващото недоволство в обществото.

„Ако хората не бяха ядосани на правителството, те нямаше да направят нищо“, каза източникът.

Втората седмица на август беше не по-малко богата на събития от първата и с много повече убити и ранени. Мистериозна експлозия избухна в индустриален завод в малкия руски град Сергеев Посад близо до Москва. Облак гъба се издигна в небето.

Властите настояват, че експлозията се дължи на пробив в сигурността във фабриката за фойерверки, като отрекоха съобщенията за саботаж в съоръжението, което някога е било водещ производител на военно оптично оборудване, включително нощни очила и мерници.

Експлозията обаче причини ужасни щети: според руските държавни медии са повредени 440 апартамента и 20 частни къщи; 184 унищожени автомобила; 84 души са ранени, 1 е загинал, поне още 8 са в неизвестност.

Руското августовско проклятие наистина се завръща, заключава CNN.

Превод: БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук