Украйна стабилизира северния Херсонски фронт, след като Москва започна офанзива преди месец, благодарение на повече оръжия и разрешения да ги използва за нападения срещу позиции в Русия.

Но силите на Украйна са разпръснати на други места по протежение на дългата 1000 км фронтова линия и са беззащитни срещу смъртоносните въздушни бомбардировки на Русия, пише CNN.

Висш офицер от Службата за сигурност на Украйна (СБУ), който се подвизава с позивната "Банкир" и в момента се сражава в Харковска област, е заявил пред американската медия, че възможността за поразяване на руски цели отвъд границата вече оказва положително въздействие.

"Вече е възможно да се провеждат локални контраатаки и да се отвоюват територии, които например бяха завзети от врага преди седмица", е посочил офицерът от СБУ.

През по-голямата част от войната Украйна е ограничена, когато става въпрос за използване на мощни западни оръжия срещу Русия.

Съюзниците на Киев отдавна са категорични, че бойните им машини не трябва да нанасят удари на руска територия от страх да не провокират Москва, ограничавайки използването им до цели в рамките на Украйна, включително в окупираните райони.

Но това се промени след настъплението в Харков. Първо, европейските държави, включително Франция и Германия, разрешиха на Украйна да нанася удари по цели в рамките на Русия, а след това, което е най-значимо, САЩ дадоха разрешение на Украйна да използва американски оръжия в района на Харков.

"Политиката ни за използване на ударни оръжия с голям обсег на действие в Русия не се е променила, но това, което направихме, е да предоставим на Украйна възможността да води ответен огън, да обстрелва руските войски, които ги обстрелват, и да унищожава техните артилерийски батареи, докато те обстрелват украинците, и мисля, че това ще се окаже много, много полезно за Украйна занапред", е заявил министърът на отбраната Лойд Остин пред CNN.

Според Йордан Черниев, заместник-председател на Комисията по национална сигурност, отбрана и разузнаване на украинския парламент, американската система HIMARS се е превърнала в основна оръжейна система за поразяване на руските позиции.

Поради заплахата да бъдат поразени от HIMARS руснаците са започнали да използват много по-рядко ракетните системи С-300 и С-400 за обстрел на Харковска област, но плаващите бомби остават проблем. Те се хвърлят от толкова високо, че са извън обсега на украинската отбрана.

"За съжаление, все още нямаме разрешение да удряме руски самолети на летищата с американски оръжия и нямаме разрешение да използваме ракети АТАСМС на руска територия", е заявил Черниев, визирайки ракетната система с голям обсег на действие.

"Поради тази причина все още не сме успели да решим проблема с ударите с плаващи бомби на наша територия. Харков и други погранични райони все още страдат от бомбардировките и загиват много цивилни граждани".

Макар че руското настъпление се забави според оценката на САЩ и Украйна, силите на Москва продължават да натискат по новата фронтова линия на север.

Руснаците се съсредоточават върху опитите си да пробият през село Глибоке северно от Харков.

Ако руските сили успеят да се задържат там, те биха могли да се промъкнат до село Липци, което се намира на 30 км северно от Харков, като по този начин градът с историческо, културно и индустриално значение се оказва в обсега на артилерията.

На североизток от Харков руските сили продължават да поддържат позиции в град Волчанск. Според Назар Волошин, говорител на украинските военни в източната част на страната, сраженията са се превърнали в близък бой, като частите се бият улица по улица.

Но "по-голямата част от града е под контрола на украинските отбранителни сили", е заявил Волошин пред CNN.

"За да разпръсне силите и средствата на нашите отбранителни сили, врагът започна допълнителна кампания в Харков... те частично успяха, но отбранителните сили стабилизираха ситуацията", е заявил Юрий Федоренко, командир на рота от 92-ра отделна механизирана бригада, която в момента се сражава в Харковска област.

За да се противопостави на руснаците в Харков, Украйна трябва да отклони хора и оръжие от други части на фронтовата линия в регионите на Донецк и Луганск. Основната цел на Русия е да упражни пълен контрол над двата източни региона. И точно там Русия е натискала доста активно, според Волошин.

На изток Москва е разположила своите войски в град Часов Яр в Донецка област. Руските войски постигнаха известен напредък. По-нататък на юг по източната фронтова линия руснаците напреднаха на запад от град Авдеевка, който падна от руските сили през февруари.

"Руската армия се опитва да направи всичко възможно на фронтовата линия преди пристигането на помощта от САЩ за Украйна и се опитва да използва този прозорец на възможност по всички възможни начини", според Волошин.

Руснаците се опитват да уловят инерцията, тъй като времето и светлата част на деня правят условията по-благоприятни за наземни операции.

Те също са в надпревара с времето, преди да пристигнат още оръжия от украински партньори, особено след като Западът бавно се опитва да позволи на Украйна да използва оръжията на руска територия.

F16 на НАТО се очаква да пристигнат скоро и Франция обеща да оборудва Украйна със своите изтребители Mirage 2000-5. Западните оръжия и новият тласък за набиране на повече войници в украинската армия може да даде на Украйна тласъка, от който се нуждае.