Американският телевизионен канал CNN е успял да се добере и да извади на светло тайни споразумения, сключени между държавите от Персийския залив, нарушението на които доведе до започването на катарската дипломатическа криза.
Първото споразумение е от 23 ноември 2013 г. и е подписано от краля на Саудитска Арабия, емира на Катар и емира на Кувейт. То забранява на страните намеса във вътрешните работи на страните от Персийския залив, както и никаква финансова или политическа подкрепа за въоръжените опозиционни групи в Египет и Йемен. В документа особено се акцентира на недопускането на финансова помощ за "Мюсюлманско братство" в Египет.

Второто тайно споразумение е с дата 16 ноември 2014 г. В него, освен споменатите от първото споразумение страни, се присъединяват кралят на Бахрейн, принцът на Абу Даби и премиерът на ОАЕ. В секретния документ е упоменато, че участниците трябва да подкрепят стабилността на Египет, както и да не позволяват „Ал Джазира" да участва в подпомагането на групи или фигури, оспорващи легитимността на египетското правителство.

Властите в Катар, които са обвинени в нарушаването на тези споразумения, заявиха от своя страна, че Саудитска Арабия и ОАЕ сами са "нарушили договора". Освен това, представителите на Катар коментираха ултиматума към Доха, в който се споменава и закриването на  „Ал Джазира" като "необоснована и безпрецедентна атака по суверенитета на страната".

Превод и редакция: БЛИЦ