Руските сили са започнали да покриват някои от своите щурмови самолети с автомобилни гуми, което според експерти може да е импровизиран опит да ги защитят от удари с украински дронове, предава CNN.

Сателитни изображения от МAXER от авиобаза Енгелс, дълбоко в Русия (Саратовска област), показват два стратегически бомбардировача Ту-95 с автомобилни гуми върху корпусите на самолета. 

Експерти са коментирали пред американската медия, че това може да е опит не само да увеличи защитата срещу украински дронове, но и да се намали откриваемостта на самолетите, особено през нощта.

Импровизираният опит може да има ограничен ефект по отношение на намаляване на щетите, според Франсиско Сера-Мартинс от производителя на дронове One Way Aerospace, чиито дронове са използвани от украинските сили.

"Това може да намали топлинната следа на откритите стратегически авиационни средства, разположени на летищните площадки, но те все още ще могат да бъдат наблюдавани с инфрачервени камери" е коментирал той. 

"Макар да изглежда странно, те изглежда се опитват да направят най-доброто, което могат, за да защитят самолетите. Дали това ще проработи, зависи от това каква е бойната глава на ракетата/дрона", е коментирал Стефан Уоткинс, консултант по изследвания на отворения код, който следи самолети и кораби, като е добавил, че гумите могат да се използват, за да намалят щетите при въздушния взрив над самолета.

Военен представител на НАТО е заявил пред CNN, че Алиансът е видял импровизирания опит. 

"Смятаме, че това е предназначено за защита от безпилотни самолети", е заявил военният служител на НАТО пред CNN. "Не знаем дали това ще има някакъв ефект."

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук