Украйна сама ще вземе решение за евентуални териториални отстъпки за Руската федерация. САЩ няма да имат никакво влияние върху Киев по такива въпроси.

Това изявление направи американският президент Джо Байдън днес, съобщава CNN. 

На въпрос дали Украйна трябва да отстъпи някаква територия на Русия, за да постигне мир и да сложи край на войната, Байдън каза: „Няма да им казвам какво трябва или не трябва да правят“.

„Говорих от самото начало с властите в Киев и не всички се съгласиха с мен. Те бяха категорични, че ще спазват принципа „нищо за Украйна без Украйна“. Това е тяхна територия“, допълни американският президент.

Той отбеляза, че очевидно ще дойде моментът за мирно уреждане на конфликта, но лидерът на САЩ не знае как ще бъде постигнат той и под каква форма.

Байдън добави, че междувременно САЩ продължават да доставят оръжия на Украйна, „за да може украинците да се защитават“.

БЛИЦ припомня, че преди дни стана ясно, че властите във Вашингтон решиха да предоставят на Украйна реактивната система за залпов изстрел HIMARS

US властите поясни, че Бринк каза, че „Украйна сама ще реши на какво разстояние и за какви цели да използва американските реактивни системи за залпово изстрелване HIMARS. САЩ няма да имат влияние върху тези решения“.

Превод и редакция: БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!